Насловна Вијести Република Српска Боровница уранила – цијена 15КМ за килограм

Боровница уранила – цијена 15КМ за килограм

307
0

Берба боровница по брдима изнад Сребренице, почела је десетак дана раније него претходних година, а тренутно се ови плодови продају по цијени од 15 KМ за килограм.

Берачи који изјутра у групама одлазе у бербу и увече се враћају, кажу да је боровница изузетно добро родила, али су зато плодови ситнији и потребно је више времена да се набере одређена количина у односу на године када су плодови бивали крупнији.

Најбољи берачи дневно наберу од осам до 10 килограма док су у сезонама, када су плодови били крупнији, брали и до 15 килограма дневно.

У бербу иде знатно мање берача него ранијих година када је десетине Сребреничана свакодневно брало боровнице.

„Млађи неће, а старији због окомитог и неприступачног терена не могу да иду у бербу“, каже Стојанка Андрић, избјегла из Високог, која свакодневно бере боровницу.

Она каже да дневно набере седам до осам килограма боровнице, да јој то омогућава солидну зараду, али истиче да је проблем што неким данима нема купаца и не може да прода убрану количину.

Берачи причају да ове године нема накупаца да откупљују боровницу као претходних година јер се ради о малим количинама због којих немају интерес да долазе.

Једна од берачица која из Милића долази у родну Сребреницу и иде у бербу боровнице, каже да је ранијих година по стотину особа из Сребренице и Братунца брало боровнице изнад Губера и по брду Kварц.

„Неки су умрли, неки болесни и не могу да раде овај напоран посао, неки су засадили малину па не могу да стигну да иду у бербу боровница, а највише их је одустало због немогућности продаје“, каже она.

Берачи очекују да ће се наредних дана појавити откупљивачи, као и претходних година, и да ће их увече сачекивати изнад сребреничке пијаце гђе се обавља продаја убраних количина овог воћа.

Берба боровнице прилика је за додатни извор прихода многим породицама које на тај начин обезбјеђују средства за набавку огрева, зимнице и друге потребе.

Боровница са овог подручја је изузетног квалитета и веома је цијењена и тражена на тржишту.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстСтравичан судар на Алипашином Пољу у Сарајеву
Сљедећи текст„Њујорк Тајмс“: Ђоковић не може на Ју-Ес опен