Насловна Вијести Бошњаци опет бојкотовали комеморативну сједницу СО Сребреница

Бошњаци опет бојкотовали комеморативну сједницу СО Сребреница

192
0
СРЕБРЕНИЦА.10.ЈУЛА/СРНА/ - Одборници српске националности данас дoстојанствено, минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ док су Бошњачки одборници као и лани, опет бојкотовали данашњу комеморативну сједницу Скупштине ове општине.

Одборници српске националности данас су минутом ћутања одали почаст свим невино страдалим становницима Сребренице у протеклом рату у БиХ, док су Бошњачки одборници, као и лани, бојкотовали комеморативну сједницу Скупштине ове општине.

Сједници, која је одржана поводом обиљежавања страдања Срба и Бошњака из ове општине у рату од 1992. до 1995. године, од шест бошњачких одборника присуствовао је само предсједник Скупштине општине Салко Турсуновић.

Остали су бојкотовали сједницу наводно због тога што је, умјесто Турсуновића који је био одсутан ради лијечења, позивницу потписао потпредсједник Скупштине општине Милош Миловановић.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да су српски одборници данас послали поруку да поштују све жртве којима су одали пошту док је бошњачка страна нецивилизацијски пропустила прилику да то учини политизујући и своје и туђе жртве.

– Жао ми је што неки из неразумљивих разлога бојкотују овакав скуп непоштујући ни своје ни туђе жртве. Ако поштујемо туђе жртве можемо очекивати да и други поштују наше – поручио је Грујичић.

Он је истакао садашња бошњачка гарнитура у локалној власти у Сребреници жели да одређује чије жртве треба поштовати, иако је одлука о томе донесена у далеко сложенијим условима, кад су скоро сви одборници били ратни ветерани.

– Тај скупштински састав је закључио да су злочини почињени и жртве биле на свим странама и да их се треба сјећати и одавати им пошту што садашњи бошњачки представници опструишу. То је жалостан и нецивилизацијски однос према жртвама – оцијенио је Грујичић, осуђујући искључивост бошњачких одборника.

Према његовим ријечима, прошлост се не може промијенити, али се морају стварати концепти за будућност и бољи живот дјеце и генерација које долазе.

– Као одговорни људи сваке године одајемо почаст невино страдалим становницима наше општине. Не смијемо заборавити жртве и догађаје, али морамо се окренути будућности. То нам је дуг и обавеза према онима који су изгубили животе у протеклом рату и према њиховим потомцима – истакао је Грујичић.

Говорећи о побољшању односа у овој средини, он је рекао да убрзан развој и запошљавање најбоље доприносе миру, стабилизацији и суживоту, а да је то опредјељење општинског руководства.

– На нама је да чувамо мир, опомињемо да се опростити мора, али да се злочини не смију заборавити, а треба стварати услове за бољу будућност становника у овом мјесту којих је, нажалост, све мање јер још нисмо успјели да зауставимо тенденцију одсељавања из Сребренице – нагласио је Грујичић.

Он је истакао да свако ко је чинио злочине у име било кога треба да одговара те да је као начелник општине спреман да пружи подршку свим институцијама које на законит и праведан начин трагају за истином и правдом.

Изражавајући саучешће породицама свих невиних жртава, Грујичић је позвао све организаторе и учеснике обиљежавања страдања народа Сребренице да 11. и 12. јул протекну у миру, достојанству, међусобној толеранцији, да се свако у свом миру и болу присјети својих најмилијих који су изгубили животе, да не учине ништа што би негативно утицало на становнике, који овдје остају да живе након обиљежавања ових годишњица.

Турсуновић је рекао да треба сви да осјећају одговорност према свим невино страдалим жртвама без обзира којем су народу припадале и да одају пошту.

– Нажалост, морамо се борити против утицаја са стране и снага које желе да компромитују и омљаловаже све што се позитивно дешава у Сребреници и да компликују ситуацију изазивајући инциденте. То нећемо дозволити – поручио је Турсуновић.

Он је истакао да су ово за све Сребреничане дани пуни туге и бола и да су присутне појачане емоције, те да треба сачувати достојанство и цивилизовано одати почаст свим невино убијеним жртвама од 1992. до 1995. године.

Турсуновић је изразио саучешће свим породицама невино страдалих Сребреничана у рату.

Свјесни великих људских страдања у сребреничкој општини одборници су 2005. године закључили да су у овој општини страдали припадници бошњачког и српског, али и осталих народа, и од тада се сваке године 10. јула одржава комеморативна сједница локалног парламента и одаје пошта свим невино настрадалим Сребреничанима.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛончаревић: Туристички ваучери помажу опоравак туризма
Сљедећи текстЂоковић: Теслу осјећам као водича кроз живот (ВИДЕО)