Насловна Најновије Братунац: Прослављена крсна слава и одржан годишњи концерт

Братунац: Прослављена крсна слава и одржан годишњи концерт

149
0

Kултурно-умјетничко друштво /KУД/ „Мост“ из Братунца, одржало је годишњи концерт и прославило крсну славу Светог Јована Златоустог, обиљеживши тако пет година постојања и рада.

У трочасовном програму синоћ су наступиле све фолклорне секције овог друштва, од пионира до ветерана, затим Kултурно-умјетничко друштво „Азбуковица“ из сусједне Љубовије те Српско културно-умјетничко друштво „Свети деспот Стефан Лазаревић“.

Након богатог програма којим се његује културна баштина и српска народна традиција и обичаји, у пуној спортској дворани учесници програма су присуствовали заједничкој вечери и ломљењу славског хљеба поводом обиљежавања крсне славе „Моста“.

Овом приликом уручена су признања заслужним члановима и сарадницима као и донаторима овог друштва.

Предсједник KУД-а „Мост“ Милош Митровић, рекао је да друштво обиљежава мали јубилеј, пет година постојања и успјешног рада и да је настало од бивших чланова угашеног братуначког KУД-а „Младост“ и фолклорне секције Српског добротворног и културног друштва „Свети Василије Велики“.

Митровић је нагласио да је „Мост“ почео рад са 20, а сада има више од 200 чланова.

Он је истакао да захваљујући добром раду ово друштво добија често позиве за гостовања и да су и поред периода паузе у раду због вируса корона, већ гостовали у Грчкој, Бугарској, у градовима широм Србије, а били су више пута домаћини различитих фолклорних митинга и угостили су фолклораше из више градова у Србији и из источног дијела Републике Српске.

Према Митровићевим ријечима, чланови овог друштва уиграли су укупно 13 кореографија из разних српских крајева, међу којима и једну оригиналну игру из средњег Подриња.

Члан прве фолклорне поставе Сања Јанковић, рекла је да игра од оснивања друштва и да је стекла многа познанства и пријатељства, да чланство у фолклору омогућава дружење, учење и нова сазнања, али и путовања и упознавање разних крајева, које тешко да би видјела да не игра у фолклору.

Она је рекла да је „Мост“ велика породица која чува традицију, културу и обичаје српског народа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЛовци и даље трагају за пантером у Фекетићу
Сљедећи текстБурна историја фочанских мостова – између бомби и поплава