Насловна Вијести Брисел позвао Београд и Приштину на састанак

Брисел позвао Београд и Приштину на састанак

244
0

Европска унија /ЕУ/ са забринутошћу прати ситуацију на сјеверу Косова и позвала је Београд и Приштину на састанак у Брисел, изјавио је данас портпарол ЕУ Петер Стано.

„Након што је Косово прихватило захтјеве високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност /Жозепа/ Бореља и САД да одгоди планиране мјере у вези са регистарским таблицама и личним картама, уз услов да се уклоне све баријере, ЕУ је позвала обје стране да се састану у Бриселу да разговарају о путу ка напретку“, рекао је Стано за Тањуг.

Стано је позвао супротстављене стране да остану мирне и да престану све некоординисане и једностране акције којима се угрожава стабилност и безбједност на терену и омета слобода кретања.

„ЕУ је била и остаје у блиском контакту и са Приштином и са Београдом с циљем смиривања тензија, у блиској сарадњи са Еулексом, Кфором и међународним партнерима, посебно са САД. Питања се морају рјешавати дијалогом, којим посредује ЕУ“, рекао је Стано и додао да су дијалог и преговори једини начин за рјешавање спорова.

Он је истакао да се треба поново усредсредити на свеобухватну нормализацију односа Београда и Приштине која је, како је нагласио, од суштинског значаја за европске интеграције двије стране.

„Борељов приједлог је био да се одгоде мјере о регистраским таблицама и личним картама и да се у међувремену одржи састанак у Бриселу како би се разговарало о путу ка напретку“, рекао је Стано.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме, власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Косова и из још неколико градова.

Срби су блокирали путеве на сјеверу Косова, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЕУ не може да испуни мисију посредника између Београда и Приштине
Сљедећи текстТоком дана повећање облачности, мјестимично могућа киша