Насловна Вијести Будимпешта неће подржати антируске санкције

Будимпешта неће подржати антируске санкције

289
0

Мађарски премијер Виктор Орбан обавијестио је 44 члана Европског парламента да његова земља неће подржати антируске санкције које штете ЕУ и ометају добробит европских породица.

Орбан је у писму навео да је Мађарска подржала шест пакета санкција Русији и дала све од себе да сачува европско јединство.

– Мађарска је подржала санкције иако је постајало све теже одржати ранији консензус да санкције не би требале да нашкоде ЕУ више него што штете Русији – напомиње се у писму које је прочитао шеф за штампу мађарског премијера Берталан Хаваши.

У писму се наводи да је Мађарска задржала право да одбије приједлоге „који се противе здравом разуму и пријете осиромашењу мађарских и европских породица“.

Он је поновио да ће његова влада одбацити и санкције против вјерских лидера, укључујући патријарха московског и цијеле Русије Кирила.

– Мађарска жели мир. Оружани сукоб се мора окончати и спорови морају бити ријешени преговорима – наглашава се у писму уз подсјећање да је Мађарска осудила поступке Русије.

Мађарска је до сада примила око 800.000 украјинских избјеглица, обезбјеђујући храну, смјештај, лијекове, школовање за дјецу и посао за одрасле, написао је мађарски премијер. Према томе, Мађарска „заслужује уважавање и захвалност, а не увредљиве примједбе и да нам неко држи лекције“, навео је Орбан, преноси ТАСС.

ИЗВОРсрна
Претходни текстMанифестације „Принципови дани“ у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстДодик: Запад се љути због тога што БиХ није увела санкције Русији (ФОТО)