Насловна Најновије Бјелица: „Нови Зејтинлик“ доказ велике жртве за Српску

Бјелица: „Нови Зејтинлик“ доказ велике жртве за Српску

43
0
Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ доказ је велике жртве српског народа са Сарајевско-романијског подручја у одбрани Републике Српске, рекао је начелник општине Милован Бјелица на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије на Равној Романији.
 
У оквиру обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије данас је у манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен парастос за погинуле борце.

Бјелица је нагласио да су Дани одбране Сарајевско-романијске регије веома битини за Републику Српску, као и за саму ову регију, јер су се јуну 1995. године водиле кључне офанзиве.

– На данашњи дан пробијен је један коридор и пресјечена саобраћајница, што је било битно за одбрану ових простора, што је и означено као Дан одбране сарајевско-романисјке регије – објаснио је Бјелица.

Он је нагласио да је Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ доказ да су са Сарајевско-романијског подручја у стварању Републике Српске пале велике жртве, али су српски борци одбранили своја огњишта.

– О доприносу сарајевских Срба настанку и одбрани те потом креирању компактности нашег националног простора речено је, написано и снимљено доста тога. О страдању народа ове регије свједочи и овај манастир Светог великомученика Георгија – Соколица који изградисмо као вјечни помен и завјет српским јунацима – нагласио је Бјелица

Он је додао да су се сарајевски Срби након Дејтонског споразума свјесно одрекли имања и кућа да би сачували Републику Српску.

Бјелица је нагласио да је Соколац бедем одбране и колијевка Републике Српске и да је скрајнуто да је родном мјесто институција и установа Републике Српске, као и да се о доприносу Срба са Романије не говори.

Он је у обраћању напоменуо да су на Сокоцу формиране и постројене прве јединице полиције Српске Републике БиХ, што се сматра настанком Полиције Републике Српске, формирана је Војна болница Главног штаба Војске Републике Српске, као и многе установе.

– Био је сједиште Митрополије дабробосанске, док је данас једно од сједишта Митрополије. Заједно смо расли, градили и уздизали из пепела ове просторе и Републику Српску – истакао је Бјелица.

Бјелица је указао да се напади на Републику Српску настављају, те навео примјер Суда БиХ који наставља да спроводи насиље Суда у Хагу.

Он је нагласио да ће учинити све да се учвршћује култура сјећања на све што се десило, истакавши да се не смије дозволити да Србе окарактеришу као геноцидан народ јер су се борили за слободу.

– Ако је негдје учињен злочин и геноцид онда је учињен у Сарајеву над сарајевским Србима – изјавио је Бјелица и захвалио свим палим крст часни и слободу златну.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУЕФА упозорила српске навијаче да могу да уносе само званичне заставе Србије и ФСС
Сљедећи текстБило је тешко, али се очекивања муслиманских снага нису остварила