Насловна Вијести Источно Сарајево Бјелица: Ријешити статус “Нове Романије“

Бјелица: Ријешити статус “Нове Романије“

194
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, рекао је да је локална управа, у сарадњи са вишим нивоима власти, ушла у рјешавање статуса „Нове Романије“ преиспитивањем новог уговора о закупу круга ове дрвне индустрије са једним од катарских инвеститора.

Бјелица је рекао новинарима да, према његовим сазнањима, фирма „Хамдо груп“ закупац дијела производног простора ове дрвне индустрије, није измирила скоро 800.000 KМ обавеза према радницима за доприносе и порезе и да је Пореска управа Републике Српске блокирала имовину те фирме.

Он је навео да је на јучерашњем састанку са делегацијом Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, која је боравила на Сокоцу, нагласио да рјешење види у раскиду уговора о закупу са компанијом „Хамдо груп“ и у формирању пословне зоне у кругу „Нове Романије“ на површини од 200.000 метара квадратних.

Бјелица је истакао да већ постоје понуде једног броја људи који желе да инвестирају или да узму у закуп дио производног простора који има сву потребну инфраструктуру.

Он је нагласио да се недавно појавио проблем у реализацији ове идеје, са сазнањем да је потписан нови уговор о закупу на годину дана дијела дрвопрерађивачког круга „Нове Романије“ са једним од ранијих инвеститора, те да сада слиједе додатне активности на преиспитивању тог уговора у сарадњи са ресорним министарствима у Влади Републике Српске.

Бјелица је подсјетио да је Влада Српске власник више од 70 одсто имовине „Нове Романије“, Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ 18 одсто, а остатак је власништво неколико фондова.

Он је истакао да му састанак са делегацијом Министарства даје наду да ће локална управа у сарадњи са вишим нивоима власти, доћи до рјешења у интересу грађана ове општине.

„Настављамо да се боримо да се покрене пословна зона, да се прошире капацитети соколачке Топлане за производњу топлотне енергије, те да се постави погон за производњу електричне енергије на когенерацију кад ради Топлана“, навео је начелник општине.

Он је подсјетио да је и прошле године упутио апел вишим нивоима власти у Српској да се раскине уговор о закупу „Нове Романије“, након што је дошло до одређених промјена у власничкој структури компаније „Хамдо груп“, кризе у производњи и неиспуњавању преузетих обавеза према радницима за порезе и доприносе.

Уговор о закупу имовине између „Нове Романије“ и катарског инвеститора, односно Фирме „Хамдо груп“ потписан је 2017. према одобрењу Владе Републике Српске, али је производња за сада у застоју.

ИЗВОРсрна, фото Новости.рс
Претходни текстВашингтон одобрио слање ракетних система Кијеву
Сљедећи текстСутра изложба “30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији“