Насловна Најновије Ванредно повећање пензија у Српској до половине ове године

Ванредно повећање пензија у Српској до половине ове године

130
0

До половине године пензионери Српске очекују ванредно повећање пензија. Очекују и измјене Закона о пензијском осигурању које ће предвиђати усклађивање пензија два пута годишње. О овоме је разговарано на састанку Управног одбора Удружења пензионера у Теслићу.

Редовно јануарско повећање пензија било је до сада највеће. Ипак, због инфлације и повећања износа комуналних трошкова у овој години очекују једно ванредно повећање износа пензија, као и измјене Закона о пензијско-инвалидском осигурању гдје би било прописано обавезно усклађивање пензија два пута годишње, рекао је предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић.

Нови министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић каже да је пажљиво је саслушао захтјеве пензионера.

– Примио к знању њихове наредне планове. Мислим да су пензионери углавном на неком фону као и до сада. Можда ће требати додатних средстава, али то ћемо видјети према могућностима – истакао је Егић.

Директор Фонда ПИО Младен Милић је навео да се, на основу економских параметара, од посљедњег квртала протекле године и прва два мјесеца ове, стопа раста инфлације полако смирује и да долази до пада.

– Уколико дође до повећања плата, одмах ће се то одразити на учешће просјечне пензије у просјечној плати и сасвим сам сигуран да ће Влада са посебном пажњом, као и што посвећује најстаријој популацији, више од 277.000 корисника права Фонда, максимално водити рачуна и имати разумијевања да задржи у овим тешким економским, финансијским и другим условима, достигнути материјални положај корисника права – рекао је Милић.

Свако повећање, кажу пензионери, улијева наду да најстарија популација није заборављена. У посљедњих 10 година пензије су повећане 20 пута, седам редовно и 13 ванредно. Кумулативно повећање веће је од 75 одсто.

– Само у периоду јануар 2022 – јануар 2023. номинално повећање пензија је износило 27,5 одсто, односно непуних 30 одсто кумулативно и то је процентуално највеће повећање пензија на простору бивше Југославије – нагласио је Милић.

Република Српска има више од 277 хиљада корисника права Фонда за пензијско-инвалидско осигурање. Њихов приједлог допуне Закона о усклађивању пензија могао би се наћи пред посланицима Народне скупштине у другом кварталу ове године.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Дани позоришта – Братунац 2023“ почињу 23. марта
Сљедећи текстСутра сунчано и још топлије