Насловна Вијести Република Српска Ватрогасци Рогатице и Бајине Баште за гашење шумских пожара добиће модерна интервентна...

Ватрогасци Рогатице и Бајине Баште за гашење шумских пожара добиће модерна интервентна возила

213
0

Крајем августа ове године, рогатички и ватрогасци Националног парка „Тара“ из општине Бајина Башта добиће модерна интервентна возила за гашење шумских пожара са дизалицом и корпом за рад на висини.

Рогатички ватрогасци ће добити једно, а ватрогасци Националног парка „Тара“ два возила.

Том донацијом престаће да важи пројекат „Унапређење управљања системом заштите од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“, кога највећим дијелом финансира Европска унија (ЕУ) кроз IPA II програм 2014-2020. година.

Координатор пројекта Зоран Бојовић, иначе старјешина рогатичких ватрогасаца рекао је да су припадници ових ватрогасних јединица прошли кроз више едукативних семинара и предавања, чији је циљ унапређење управљања у свим хитним интервенцијама, посебно шумским пожарима.

Набављен је и дио модерне опреме и средстава за заштиту од пожара, па су рогатички ватрогасци добили 14 модерних интервентних ватрогасних одијела са шљемовима за главу и свјетиљкама, 28 напртњача за воду, четири сета опреме за спашавање са висина и другу неопходну опрему.

Еквивалентно количинама које су добили ватрогасци у Рогатици добиле су, па нешто и више с обзиром на величину подручја кога „покривају“ и број извршилаца, њихове колеге из „Таре“.

Вриједност овог пројекта је 489.000 евра, а средства ЕУ су 363.000 евра, односно 84,5 посто.

– Општина Рогатица, као оснивач Територијалне ватрогасне јединице, и Национални парк „Тара“ обезбјеђују по 68.000 евра на име „унапређења система управљања хитним интервенцијама у случају пожара“ – рекао је начелник општине Милорад Јагодић који је био домаћин радионице и под чијом ингеренцијом је ТВЈ у Рогатици.

ИЗВОР058.ba
Претходни текстНа „Конференцији беба“ у Сребреници окупило се око 120 дјеце
Сљедећи текстОЦ „Јахорина“ започео радове на обнављању и изградњи Ски-центра „Игришта“ код Власенице