Насловна Најновије Вашингтон понудио план “Земља за мир“?

Вашингтон понудио план “Земља за мир“?

151
0

САД су, наводно, понудиле Русији и Украјини да 20 одсто украјинске територије остане у руским рукама у замјену за завршетак рата, али су то и Kијев и Москва одбили – пише лист „Ное цирихер цајтунг“.

Амерички предсједник Џозеф Бајден је , према изворима листа, послао шефа ЦИА Вилијама Бернса, у тајну мисију у Москву, а затим у Kијев средином јануара.

Позивајући се на повјерљиве разговоре са двоје њемачких посланика који се баве спољном политиком – један из владајуће коалиције, други из опозиције – лист преноси да је Бернс наводно понудио споразум „земља за мир“.

Према том споразуму Русија би задржала „20 одсто територије Украјине“ што је, оквирно, величина Донбаса.

И Украјина и Русија одбиле су приједлог САД, тврди „Ноје цирихер цајтунг“.
Kијев није вољан да се одрекне територије, док је Москва увјерена у побједу.

Упитан о тој информацији, први замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански, навео је за „Њузвик“, да ту вијест сматра „интересантном“, али је одбио да коментарише „спекулације“.

Бијела кућа и ЦИА одмах су реагоавале на извјештај швајцарског листа, устврдиши да није тачно да су САД понудиле Русији 20 одсто украјинске територије, као дио мировног приједлога.

И врха ЦИА тврде да су извјештаји о Бернсовом тајном путовању у Москву или мировном приједлогу у име Бијеле куће – потпуно лажни.

„Вашингтон пост“ је раније објавио да је Бернс тајно отпутовао у Kијев уочи најаве слања тенкова, како би се састао са украјинслим предсједником Владимиром Зеленским.

ИЗВОРсрна, фото EPA - EFE
Претходни текстМитрополит Хризостом прекинуо чланство у Међурелигијском вијећу БиХ
Сљедећи текстСтудентском праксом до знања, вјештина и лакшег запослења