Насловна Најновије Велики потенцијал за развој воћарства

Велики потенцијал за развој воћарства

225
0

Општина Власеница има велики потенцијал за развој пољопривреде и заинтересованост за воћарство је велика, истакле су представнице Пољопривредне задруге „Здраво“.

У Власеници је данас одржано стручно предавања о теми „Правилно одржавање воћњака“ чији је циљ да се жене које се баве пољопривредом упознају о мјерама битним за узгој воћа и предностима учлањења у Пољопривредну задругу „Здраво“ из Власенице.

Сања Стјепановић из ове задруге рекла је након предавања да је женама указано да им учлањење у задругу омогућава разне видове помоћи.

„До сада смо омогућили набавку ситне механизације, садница воћа, дођелу пластеника, по знатно нижим цијенама, а у сарадњи са општином Власеница и начелником Мирославом Kраљевићем“, рекла је Стјепановићева.

Она је подсјетила да је иза њих много реализованих пројеката, те подсјетила да је ове године подијељено 30 пластеника, 8.000 садница воћа, велики број механизације по много нижим цијенама него на тржишту.

Тања Ерделић из Пољопривредне задруге „Здраво“ истакла је да је воћарска производња у Републици Српској процијењена на око 331.000 тона годишње, те да је највећа површина под засадима шљиве 7.557 тона, најмања под виновом лозом, а од других воћних врста најзаступљенија јабука која заузима 65 одсто обрадиве површине.

Она је рекла да је у Власеници највећи број засада шљивом Чачанка родна и рана, те стара сорта Пожегаче.

Ерделићева је учесницима на предавању скренула пажњу на мјере битне за интензивни узгој воћа, какво треба да припреме земљиште, посједовању система за наводњавање, заштиту од града и мраза те препаратима најбољим за третитарње воћних засада и заштити од болести.

Она је додала да је Пољопривредна задруга „Здраво“ основана 2018. године и да има 20 чланова.

Предсједница Удружења „Подриње“ Десанка Николић рекла је да је на предавању учествовало око 25 жена које се баве пољопривредом и које су упознате о начину одржавања воћњака и погодностима које пружа учлањење у Задругу.

Чланица Удружења жена „Подриње“ Славица Kовачевић из Драгасевца изјавила је да јој предавање много значи и да је захвална Удружењу и начелнику Власенице Мирославу Kраљевићу који подржава све пројекте.

„Посјећујем сва предавања, идем на сајмове. Захваљујући Удружењу добила сам пластеник, фрезу, суђе за млијеко. Моја четворочлана породица живи од пољопривреде и донације нам много помажу. Имамо воденицу, сваки дан мељемо брашно, лијепо живимо, али се боримо грчевито“, рекла је Kовачевићева.

Удружење жена „Подриње“ данас је, у оквиру пројекта „Унапређење производње воћа на подручју општине Власеница“, организовало стручно предавање о теми „Правилно одржавање воћњака“.

Пројекат финансирају кабинет премијера Kантона Сарајево и општина Власеница.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ четвртак о нацрту буџета за наредну годину
Сљедећи текстАмбасадор Грчке у БиХ посјетио Музичку академију