Насловна Најновије “Велт“: „Болно је признати. Кијев ће изгубити!“

“Велт“: „Болно је признати. Кијев ће изгубити!“

248
0

Kијев је пропустио шансу за побједу. Помоћ из ЕУ и САД стиже прекасно, а ресурси Русије далеко надмашују украјинске, пише њемачки „Велт“.

Исти лист додаје и да је Запад изневјерио украјинског предсједника Владимира Зеленског.

„Болно је признати, али побједа Украјине сваким даном постаје све мање вјероватна“, констатује на почетку аутор чланка и своју тезу поткрепљује чињеницама: кијевској војсци понестаје људи и материјално-техничких средстава.

Такође, додаје, Русија је у бољем положају, њени ресурси су огромни, те „не чуди што западне дипломате све чешће говоре о примирју“.

Осврнувши се на „оптимистичне изјаве“ украјинских званичника, који су почетком године говорили о „побједи“, аутор чланка се пита колико је уопште реална сама мисао о побједи Украјине?

„Практично је искључено да Украјина изађе из ове борбе као побједник. Посебно ако украјински предсједник Владимир Зеленски, заиста види побједу као ‘ослобађање свих окупираних територија, укључујући Kрим’. Међутим, са данашње тачке гледишта и у садашњим околностима под којима, прије свега, треба разумјети недовољну помоћ Запада – то је немогуће. Већ сада је Русија ставила под своју контролу 18 одсто украјинске територије. Већа је вјероватноћа да се та цифра у будућности повећава, него смањује“, наводи се у чланку.

Дописница „Велта“ Марија Дросте, анализирала је тренутну ситуацију у Украјини у пет тачака:

– Прво, постало је јасно да се САД, Њемачка и друге чланице Сјеверноатлантског савеза више плаше ширења сукоба на територију Алијансе, него што страхују за безбједност Запада, због територијалног освајања Русије у Украјини. Запад пати од својеврсног самозастрашивања и подржава Украјину само онолико, колико је довољно да одмах не капитулира.

– Друго, Русија је до данас уништила 60 до 70 одсто критичне инфраструктуре Украјине. Чини се да Kијев неће добити од Запада довољно система ПВО, као што су „ирис-Т“, „насамс“ и „патриот“ да би зауставили Русе. Напротив, досадашње биједне испоруке наоружања са Запада, нешто су попут „карт бланша“ за руске Оружане снаге које и даље имају огроман арсенал ракета и дронова.

– Треће, Русија покушава да уништи западно прецизно оружје огромним количинама свог оружја. Русија има довољно ресурса за то. Ово се првенствено односи на тенкове. Према подацима аналитичког центра из Лондона, Интернешнл Институт фор Стратеџик Стадис (ИИСС), Русија има више од 4.000 борбено спремних тенкова. То не само да представља велику пријетњу за западне тенкове „леопард“, већ даје Русији могућност да у сваком тренутку пређе у офанзиву.

– Четврто, Украјини понестаје војника. Сада је у земљи у току бар осми талас мобилизације, на фронт се већ шаљу мушкарци старији од 60 година. Русија ће ускоро послати на фронт нови контингент од 200.000 људи. Тврде да ће до љета бити послато још 500.000 војника. Москва има мобилизациону резерву од скоро 30 милиона људи.

– Пето, могуће је да ће, из горе наведених разлога, Русија изаћи из овог сукоба не само као војни побједник са територијалним добицима, већ и као политички побједник. Чланство Украјине у НАТО-у након примирја или мировних преговора биће искључено у догледној будућности, а придруживање Европској унији трајаће, у најбољем случају, много дуже него што Kијев жели.

„Сада су напори Запада усмјерени на скоро склапање примирја, иако се о томе не говори наглас. Резултат ће бити ампутирана Украјина“, закључује аутор чланка, а преноси Спутњик.

ИЗВОРСпутник, фото Тањуг/АP/Martin Meissner
Претходни текстПредизборна тишина почиње сутра у 7,00 часова
Сљедећи текстВакцинација ХПВ вакцином у Српској почиње у марту