Насловна Најновије Вечерње новости: Брига о “беби лептиру“ најплементији појединачни подвиг године

Вечерње новости: Брига о “беби лептиру“ најплементији појединачни подвиг године

138
0

Татјана Обрадовић из Чачка, која је преузела бригу о „беби лептиру“ – дјевојчици Нађи рођеној са ријетком генетском неизљечивом болешћу, примила је данас у Београду, Златну плакету за појединачни најплеменитији подвиг године.

На свечаности у Скупштини града Београд данас су 60. пут уручене златне и сребрне плакете добитницима признања „Најплеменитији подвиг године“, које традиционално организују „Вечерње новости“.

Признање за најплеменитији колективни подвиг уручено је братству манастира Драганац са Kосова и Метохије, зато што упркос многобројним невољама враћају просвјетитељску улогу и духовно су сједиште за 30.000 Срба Kосовског Поморавља.

Херојски чин Немање Човића из Пригревице, код Апатина, који се утопио док је у Дунаву спасавао свог капетана, заслужио је Златну плакету за најплеменитији подвиг која се додјељује постхумно, а признање је примила његова мајка Жељка.

Девојчици Павлини Радовановић из Ораховца, код Велике Хоче на Kосмету, која својим анђеоским гласом диже публику на ноге у Београду, Бањалуци и Москви, како би прикупила донације за осликавање цркве у свом мјесту, уручена је Златна плакета за најплеменитији дјечији подвиг.

Сребрне плакете за најплеменитији подвиг уручене су Обреновчанину Марку Драгићевићу, који је крајем јула спасао једанаестомјесечну бебу која је престала била да дише, ватрогасцима Саши Лалић и Андрији Трифуновић из Зајечара, који су из шахта дубоког четири метра избавили трогодишње дијете, Београђанину Миленку Kузмановићу, који је возио у контрасмјеру на ауто-путу да спасе три живота из возила преврнутог на кров.

Сребрне плакете додјељене су и полицајцу Светиславу Ђурици, из Гајдобре, који је спасао тинејџера са врха далековода, Нишлији Саши Ранђеловићу који је притекао у помоћ комшиници коју је пред малољетним дјететом давио бивши супруг, преносе Вечерње новости“.

Сребрне плакете добили су и Чачанин Здраво Дракул, спасилац суграђанина, кајакаша из вртлога Мораве, хуманитарац Бобан Прибановић из Жупе, који је покренуо акцију градње и опремања куће тешко болесног дјечака Марка Смиљковића и Радмила Берић из Уздоља, код Kнина која је више од деценије посвећена очувању српске културе и традиције као и Ненад Чавић из Мокрина, који већ пет година дијели пакетиће малишанима са посебним потребама и онима којима родитељи не могу да их приуште.

ИЗВОРсрна, фото Вечерње новости
Претходни текстСутра облачно и хладно, снијег само понегдје на истоку
Сљедећи текстРатна болница „Коран“ – свједок надљудских напора медицинског особља