Насловна Најновије Вечерње новости: Најплементија је Татјана Обрадовић која брине о “беби лептиру“

Вечерње новости: Најплементија је Татјана Обрадовић која брине о “беби лептиру“

148
0

У традиционалној акцији „Најплеменитији подвиг године“, коју организују „Вечерње новости“, за најплеменитију је проглашена Татјана Обрадовић из Чачка, која је преузела бригу о „беби лептиру“ – дјевојчици Нађи, рођеној са ријетком, генетском и неизљечивом болешћу.

Жири, састављен од најеминентнијих људи из културног и јавног живота, на челу са академиком Матијом Бећковићем, изабрао је најбоље међу онима који су својом хуманошћу и несебичношћу обиљежили 2022. годину.

У образложењу жирија наводи се да је Татјана Обрадовић, жена која има срце за цијели свијет, те да, иако је мајка троје дјеце и бака исто толико унучади, и подстанар, храбро одлучила да са маленом Нађом крене у неизвјесну и нимало лаку будућност, саопштено је из „Новости“.

За најплеменитији колективни подвиг изабрано је братство Манастира Драганац са Kосова и Метохије, јер упркос многобројним невољама, овој светињи враћају просвјетитељску улогу и духовно су сједиште за 30.000 Срба Kосовског Поморавља.

Херојски чин Немање Човића из Пригревице код Апатина, којег је у августу заувијек однио дунавски вир док је спасавао свог капетана, заслужио је Златну плакету за најплеменитији подвиг која се додјељује постхумно.

Његов живот угасио је Дунав на Преображење, када је не размишљајући о посљедицама бацио капетану своју бову и почео да га избавља, али га је захватио вир. Иза Немање је остао син Алексеј, који ће оца памтити само преко слика и видео-снимака, а који живи са мајком у Апатину, у подстанарском стану без примања.

Признање за најплеменитији дјечији подвиг добила је дјевојчица Павлина Радовановић из Ораховца код Велике Хоче на Kосову и Метохији, која својим анђеоским гласом диже публику на ноге у Београду, Бањалуци и Москви, како би прикупила донације за осликавање цркве у свом мјесту.

Сребрне плакете за најплеменитији подвиг биће уручене Обреновчанину Марку Драгићевићу, који је крајем јула спасао једанаестомјесечну бебу која је престала да дише, те ватрогасцима Саши Лалићи и Андрији Трифуновићу из Зајечара, који су из шахта дубоког четири метра избавили трогодишње дијете.

Такође, те плакете биће уручене и Београђанину Миленку Kузмановићу, који је возио у контрасмјеру на ауто-путу, да спасе три живота из возила преврнутог на кров, те полицајцу Светиславу Ђурици из Гајдобре, који је спасао тинејџера са врха далековода.

Исто признање заслужио је и Нишлија Саша Ранђеловић, који је притекао у помоћ комшиници коју је пред малољетним дјететом, звјерски давио бивши супруг, као и Чачанин Здравко Дракул, спасилац суграђанина, кајакаша, из вртлога Мораве, затим хуманитарац Бобан Прибановић из Жупе, који је покренуо акцију градње и опремања куће тешко болесног дјечака Марка Смиљковића.

Ово признање добила је и Радмила Берић из Уздоља код Kнина, која је више од деценије посвећена очувању српске културе и традиције, као и Ненад Чавић из Мокрина, који већ пет година дијели пакетиће малишанима са посебним потребама и онима којима родитељи не могу да их приуште.

Поводом овог јубиларног, 60. подвига, „Новости“ ће уручити и пет специјалних плакета удружењима и компанијама које годинама уназад континуирано помажу друге и подстичу на племенита дјела – Удружењу „НУРДОР“, Удружењу „Буди хуман“, „Моцарту“, „НИС-у“ и „Пинк медија групу“.

Свечана додјела награда биће одржана у Скупштини града Београда, 4. априла у 12.00 часова.

У жирију ове године, осим акадмика Матије Бећковића, били су и глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, модна креаторка Верица Ракочевић, начелник ВМА Мирослав Вукосављевић, директор Управе и сарадње са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, предсједник и власник „Kомтрејда“ Веселин Јевросимовић, прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић и одговорни уредник Информативног програма „Пинк телевизије“ Горан Гмитрић.

„Најплеменитији подвиг“ је једна од најстаријих акција „Вечерњих новости“, установљена послије катастрофалног скопског земљотреса 1963. године.

Од тада се континуирано сваке године уручују плакете најплеменитијима, чиме се одаје признање појединцима и колективима, који су својом храброшћу, добротом, одважношћу и несебичношћу задужили читаво друштво.

ИЗВОРВечерње новости
Претходни текстМилан Петровић предложен за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске
Сљедећи текстНије било разлога да се тражи притвор за ухапшеног Вишеграђанина !