Насловна Вијести Република Српска Видовић: До 25. јула пријаве младих за једнократну помоћ од 100 КМ

Видовић: До 25. јула пријаве младих за једнократну помоћ од 100 КМ

273
0

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ће од данас до 25. јула трајати онлајн пријављивање за једнократну новчану помоћ младима од 100 КМ с циљем побољшања њиховог материјалног положаја и ублажавања посљедица инфлације, а исплата ће бити вршена сваког дана.

Видовићева је прецизирала да ће сваког дана бити вршена исплата тих средстава младима од 16 до 29 година.

„На примјер, до сутра ћемо провјерити податке корисника који се пријаве данас. Ми ћемо већ сутра пуштати средства за оне чији подаци на том плану буду уредни. Према томе, у наредна два, три дана почећемо пуштати средства, тако да идемо сукцесивно и не чекамо да се сви пријаве“, рекла је Видовићева.

Када је ријеч о младима од 16 година који имају могућност да се пријаве, Видовићева је навела да они морају отворити текући рачун у некој од банака, јер се њима дозначују средства, а не родитељима.

„Свако ко жели да користи ову погодност треба да се пријави и има свој текући рачун отворен“, рекла је Видовићева новинарима.

Када је ријеч о дјеци са посебним потребама која нису у могућности да отворе рачун, Видовићева је навела да би они требало да се пријаве онлајн или да то учини неко умјесто њих.

„А родитељи ће морати преузети обавезу да тај новац приме на свој рачун или подигну са рачуна дјеце. Међутим, они ће морати да се код нас пријаве онда писаним путем. То ће мало успорити овај процес, али није проблем, ријешићемо и то. Родитељи нека поднесу захтјев писано да ће у име свог дјетета подићи средства и ми ћемо то уважити“, додала је Видовићева.

Она је напоменула да се уплате у вези са овом погодношћу за младе искључиво врше у Српској.

„У овом првом кругу и јулу исплаћиваћемо средства омладини од 16 до 29 година. У августу ће бити исплата за све пензионере и борце у Српској, а у септембру ће поново бити исплата за младе по 100 КМ што је дефинисано актуелним ребалансом буџета“, навела је Видовићева.

Она је најавила да ће, ако буде други ребаланс, вјероватно бити настављена одређена давања и у наредном периоду.

„Пензионери и борци се на овом плану не морају јављати, јер су већ у систему, а за све ово, односно укупно, Влада ће издвојити између 50 и 55 милиона КМ“, истакла је Видовићева.

Она је поновила да ће на предстојећој посебној сједници Народне скупштине бити обављена измјена одговарајућих закона у складу са којима ће буџетски корисници, просвјетари, здравствени радници, полицајци и они у јавној управи добити повећање плата од 100 КМ, а све у сврху ублажавања посљедица инфлације.

Једнократну новчану помоћ пријавом на апликацију хттпс://инп.владарс.нет/ могу да остваре млади са пребивалиштем у Републици Српској или Брчко дистрикту са држављанством БиХ/Републике Српске, рођени од 1. јула 1993. до 1. јула 2006. године.

Потребно је приликом подношења пријаве у апликацију унијети име и презиме, матични број, број текућег рачуна, назив банке у којој је рачун, те означити мјесто пребивалишта.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПравде за убијене Србе из Крњића ни на видику
Сљедећи текстРеконструкција Улице цара Душана