Насловна Најновије Видојевић: Позив осигураницима да подигну електронске здравствене књижице

Видојевић: Позив осигураницима да подигну електронске здравствене књижице

141
0

Фонд здравственог осигурања Републике Српске са изабраним партнерима предано ради на једном од најважнијих пројеката у Републици Српској – Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС). Као продукт тог рада су и електронске картице које замјењују папирне здравствене књижице и могу да се користе у свим јавним здравственим установама у којима се већ примјењује ИЗИС.

Према ријечима Шефа пословнице Фонда за здравствено осигурање Соколац Наде Видојевић, реализација електронских картица почела је 2022. године, те је до сада становништво наше локалне заједнице подигло око 90 одсто пристиглих здравствених књижица, односно нових електронских картица.

  • Нисмо сигурни који је разлог због кога одређени број људи није подигао своје електронске здравствене књижице, али напоменућу да то могу да учине и чланови уже породице. Првенствено се ово односи на старија лица или она која живе у удаљеним селима и нису у могућности да дођу лично. У таквим случајевима, може да се овласти члан породице који ће картицу преузети у њихово име – појаснила је Видојевићева.

Она је истакла да је електронска картица намијењена осигураним лицима и замјењује досадашњу здравствену књижицу.

  • Сама картица садржи име и презиме осигураника, датум рођења, идентификациони број осигураника, као и број картице. Такође, служи за провјеру статуса осигурања, односно да ли је уплаћен допринос за здравствено осигурање. Електронске картице су израђиване на основу евиденција осигураника регистрованих у тимовима породичне медицине. У случају да се деси да за неко осигурано лице није израђена електронска картица, јер на примјер лице није било регистровано у тим породичне медицине, осигурано лице може код нас у пословници поднијети захтјев за картицу и у најкраћем року иста ће бити израђена. Прва картица је бесплатна, а приликом уручивања прве картице није потребно подносити захтјев, већ се само потпише потврда о њеном преузимању – нагласила је она.

Видојевићева је додала да програм ИЗИС поред електронских картица подразумијева и употребу електронских картона, рецепата и упутница.

  • Примјена рецепата је почела у априлу прошле године и овај сегмент ИЗИС-а се од самог почетка успјешно спроводи у пракси. Електронски рецепти су знатно убрзали процедуру прописивања рецепата, тако на примјер пацијенти који примају континуирану терапију, а ослобођени су плаћања партиципације, не морају да долазе лично по рецепте, да се заказују и чекају, већ се само путем телефона обрате породичном љекару, а потом у апотеци уз електонску картицу подигну неопходне лијекове, што је итекако велика предност – навела је она.

У случају када се електронска картица изгуби или оштети, Видојевићева истиче да је потребно да осигураник дође лично у пословницу, гдје ће поднијети захтјев за издавањем нове картице.

  • Тада се поништава та која је већ изгубљена или оштећена. Често се дешава да дође до промјене података на картици, као што је презиме, тако да у тим случајевима нова картица дође за отприлике мјесец дана. Право на здравствену заштиту корисник има на основу потврде коју ће добити од стране наше пословнице, док не добије праву електронску здравствену књижицу. Имамо доста лица која су прије пар мјесеци поднијела нови захтјев за издавањем књижице, али до дана данашњег нису дошли да их преузму, те овом приликом апелујем да то учине у скорије вријеме – позвала је Видојевићева.

Она је додала да се електронске картице не наплаћују. Свим картицама које су израђене до јуна 2022. рок је био пет година, међутим, картице које се израђују од тада, важе десет година. Предвиђено је да се картице могу користити и након истека рока уколико нису оштећене.

Како истиче она, Фонд здравственог осигурања континуирано ради на активности уврштавања нових лијекова на болничку листу или листу домова здравља. На листу лијекова који се издају на рецепт Фонда за обољеле од ријетких болести, уврштена су четири нова лијека, као и храна за посебне медицинске намјене. Поред ових, током прошлог мјесеца, уврштено је дванаест лијекова на листу А1, за обољеле од ријетких болести али и за поједина тешка обољења

На овај начин Фонд наставља своју активност усвајањем новог закона о обавезном здравственом осигурању, а у циљу да осигурана лица и даље несметано остварују своја права.

ИЗВОРинфо центар соколац
Претходни текстСутра наранџасто упозорење за јаку кишу и вјетар
Сљедећи текстРубљов једини бржи од кише у Риму