Насловна Вијести Република Српска Вишеград: Сабор Српског изворног пјевања окупио више од 150 учесника

Вишеград: Сабор Српског изворног пјевања окупио више од 150 учесника

180
0

У Андрићграду данас је одржан Сабор Српског изворног пјевања, који је окупио више од 150 учесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Сабор је отворио начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, који је рекао да ова манифестација његује традицију српског народа и од заборава изворну пјесму.

„Гусле су вијековима чувале наш национални идентитет и оне су инструмент којим се преноси српска традиција. Оне су симбол српског народног памћења у дугој борби за одржање у прошлости, а заслуге за такав статус припадају гусларским удружењима и данашњим организаторима, који настоје да отргну од заборава српску изворну пјесму“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да су гусле као традиционални српски инструмент неодвојиве од идентитета Срба, јер се везују за епску поезију, јунаке и најтежа времена која је српски народ прошао, а кроз овакве догађаје баштини се традиција и преноси на млађе нараштаје.

„Општина ће увијек подржавати сва културно-умјетничка друштва и удружења која имају велики значај у очувању српске традиције и културе“, нагласио је Ђуревић.

Предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“ Дарко Лечић рекао је новинарима да је Осмом сабору присуствовао и велики број љубитеља пјесама, напомињући да гусле као стари српски инструмент треба очувати и пренијети на млађе нараштаје.

„Промовишемо наше традиционалне вриједности – епску пјесму и гусле. Ово показује да гусле имају будућност, јер је велики број младих гуслара“, истакао је Лечић.

Гуслар Лука Матовић рекао је да је љубав од гусала наслиједио од дједа.

Веливојка Живковић, члан женске изворне група „Јахоринке“ са Пала, рекла је да окупљање значи много – и због дружења и због очувања српске традиције.

„Ако један народ изгуби традицију изгубио је све. Традиција много значи, ја то носим из родитељске куће, јер су моји родитељи вољели обичаје“, истакла је Живковићева.

Улицама Вишеграда до Андрићграда учесници су продефиловали прије званичног почетка Сабора.

ИЗВОРСрна
Претходни текстГрад Источно Сарајево прославио Дан и крсну славу–Светог Петра Дабробосанског(ВИДЕО)
Сљедећи текстБогословија Светог Петра Дабробосанског прославила крсну славу