Насловна Најновије Вишеград: У понедељак бесплатни гинеколошки превентивни прегледи

Вишеград: У понедељак бесплатни гинеколошки превентивни прегледи

234
0

У Дому здравља Вишеград, поводом обиљежавања Европске недјеље превенције рака грлића материце, подијељен је промотивни материјал који садржи информације о значају превенције, а у понедјељак, 30. јануара, планиран је бесплатни превентивни гинеколошки преглед.

Специјалиста гинекологије у вишеградском Дому здравља Дарко Лекић рекао је да је рак грлића материце други најчешћи карцином код жена послије карцинома дојке, те нагласио да је одлучујући корак у спречавању ширења ове болести одговорност и редовно јављање на преглед.

„Ријеч је о веома распрострањеном обољењу. Жена би требало да иде на гинеколошки преглед бар једанпут годишње, те да се ради Папаниколау тест и колпоскопски преглед. Тако се може превентивно дјеловати и вријеме откривања болести је одлучујуће за њено изљечење“, истакао је Лечић.

Он је навео да је ријеч о обољењу које је најчешће повезано са хуманим папилома вирусом, а фактор ризика представља и промискуитетно понашање, рано ступање у сексуалне односе, неадекватна хигијена, као и конзумирање цигарета.

„Највише пажње данас се посвећује хуманом папилома вирусу који се може дијагностиковати, а савјетује се и вакцинација против ХПВ која код нас још није заживјела“, рекао је Лечић и подсјетио да су у Европи доступне три вакцине.

Бесплатни превентивни гинеколошки преглед у вишеградском Дому биће организовани од 9.00 до 16.00 часова.

Европска недјеља превенције рака грлића материце ове године се обиљежава од 23. до 29. јануара с циљем подизања свијести код жена о раку грлића материце и начинима превенције.

ИЗВОРСрна
Претходни текстГост у емисији „Пулс града“: Жељко Нинковић(ВИДЕО)
Сљедећи текстПред карлинг тимом БиХ посљедњи дан такмичења по групама