Насловна Најновије Више од стотину свјетских лидера у Шарм ел Шеику

Више од стотину свјетских лидера у Шарм ел Шеику

167
0

Више од стотину свјетских лидера, састаје се данас у египатском одмаралишту Шарм ел Шеик, на самиту о климатским промјенама или ЦОП27 (COP27).

Научници истичу да су климатске промјене, највећи изазов са којим се Земља суочава, али аналитичари не очекују велике резултате од самита који почиње данас и траје до 18. новембра.

Скоро 50 шефова држава и влада говориће током првог дана разговора на „вишем нивоу“ о климатским промјенама, а сутрадан се очекује још већи број.

Аналитичари сматрају да ће већина њих говорити о својој ужасности несрећама узрокованим климатским промјенама и да ће међу њима бити и пакистански премијер Мухамед Шариф, у чијој су земљи поплаве љетос причиниле најмање 40 милијарди штете, а расељено је више милиона људи.

Већина лидера састаће се данас и сутра, а потом ће лидери 20 најбогатијих земаља отићи на Бали у Индонезију, гдје ће одржати самит Г20 на Балију.

Бивши амерички савјетник за климатске промјене Најџел Парвис, рекао је да „постоје велики и мали самити о климатскиом промјенама, а од овог се не очекује да буде велики“.

ИЗВОРсрна, фото Euronews
Претходни текстКоловози влажни на већини праваца
Сљедећи текстПроизведено више од 90 мегават-часова електричне енергије из соларне електране