Насловна Вијести Источно Сарајево Вишковић: Биће изграђен још један вртић у Палама

Вишковић: Биће изграђен још један вртић у Палама

235
0

Уз заједничке напоре Владе Републике Српске и општине Пале биће изграђен још један вртић у овој општини који ће моћи да прими више од стотину дјеце, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.

Према његовим ријечима, са јавном набавком ће се кренути у овој години како би изградња почела на прољеће.

– Капацитети који се буду градили сигурно ће превазићи цифру од 100 дјеце која сада чекају на садржаје. Пројектоваћемо капацитете који ће бити знатно већи од 100 мјеста за неко будуће вријеме. То питање на Палама биће ријешено као што су ријешена и многа друга – изјавио је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да је вртић „Бубамара“ суочен са проблемом када је ријеч о дјеци најмлађег узраста јер је ту закон ригорозан и стриктно наводи колико једна група може да прими малишана.

– Имамо тај проблем, али ми је и драго због тога. То значи да на Палама има дјеце која су наша будућности и да ћемо, рјешавајући тај проблем, удовољити свима. Сигуран сам да Пале имају будућност у сваком погледу – поручио је Вишковић. .

Вишковић је навео да ће у Основној школи у Мокром бити адаптиране просторије за 30 дјеце предшколског узраста која неће морати да долазе у објекат вртића „Бубамара“ на Палама.

– Од 1. септембра у Дому здравља на Палама током пет радних дана биће и педијатар, чиме ће бити ријешен и тај проблем, а на задовољство родитеља више од 2.000 дјеце у овој локалној заједници. Родитељи и дјеца траже рјешавање тог проблема, тако да сам се лично укључио – рекао је Вишковић.

У наредном периоду улагање од неколико десетина милиона КМ на подручју општине Пале

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је у наредном периоду на подручју ове општине инвестиције од неколико десетина милиона КМ.

Вишковић је нагласио да су Пале од центра из којег се војевало, бранила и стварала Реприблика Српска, постале пожељан студентски град у који се долази.

– Само они који знају како су Пале изгледале прије тих дешавања и како данас изгледају, могу да примијете велику разлику – изјавио је Вишковић који присуствује обиљежаву Дана и крсне славе Пала.

Вишковић је истакао да је Влада Српске, као и свим локалним заједницама широм Српске, посвећивала пажњу Палама и заједно са њеним властима градила и улагала у значајне инвестиционе пројекте.

– То ћемо радити и у наредном периоду. То је неколико десетина милиона КМ који се планирају у наредном периоду инвестирати у нове пројекте на овом простору. Начелник је већ поменуо Факултет за физичку културу, који се гради. У току је тендерска процедура и чека се потписивање уговора са извођачима за градњу објекта Полицијске управе у Палама. Очекује се идејни пројекат и одређивање трасе којом би се кретала гондола од Пала према Јахорини – рекао је Вишковић.

Премијер Српске је напоменуо да је прије два дана у Источном Сарајеву одржана презентација плана гасификације источног дијела Српске, која је обухватила и Пале.

– Видим да је то у јавности или код ових „што нас превише воле“ на неки начин окарактерисано као још једно обећање. Обећања су оно што је наша визија и што желимо да радимо и ми ћемо то радити. То су све велики пројекти и ниједан се не реализује преко ноћи, већ тражи вријеме и процедуре. Ако немате обећања онда се требамо задовољити оним што имамо и да наредне дане и мјесеце чекамо неко боље вријеме – истакао је Вишковић.

Указавши да глобална ситуација није посебно оптимистична, Вишковић је рекао да је Република Српска показала и доказала да се успјешно може носити у кризним ситуацијама.

– Ми смо радили, а имамо и визије да радимо и у будућем периоду – поручио је Вишковић.

Биће обезбијеђена средства за завршетак Храма Сабора Светог архангела Гаврила  

Влада Републике Српске обезбиједиће додатна средства како би Храм Сабора Светог архангела Гаврила на Палама био у потпуности завршен, најавио је предсједник Владе Радован Вишковић.

Изградња Саборног Храма на Палама почела је 2008. године, а исте године, на празник Светог Јоакима и Ане, 22. септембра, темеље је освештао блаженопочивши митрополит дабробосански Николај.

Средства за изградњу Храма највећим дијелом су обезбијеђена, или обећана на донаторској вечери 28. августа 2011. године.

Градњу Храма помогли су и Скупштина града Источно Сарајево, општина Пале, те одређени број приватних и јавних предузећа са ових простора.

 

ИЗВОРсрна; фото: РТВИС
Претходни текстНа Јахорини тренутно бесплатно борави 27 најуспјешнијих средњошколца из Републике Српске
Сљедећи текстЛајчак: ЕУ тренутно нема стратегију за западни Балкан