Насловна Најновије Вишковић: Биће санкционисан сваки покушај неодговорног подизања ције

Вишковић: Биће санкционисан сваки покушај неодговорног подизања ције

147
0

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће у великој мјери бити сузбијен сваки покушај неодговорног подизања цијена основних животних намирница свих који крше наредбе или желе да ову ситуацију искористе за богаћење.

– Сматрам да су цијене неких од животних намирница неоправдано високе и да нема ниједног разлога због чега би до тога требало да дође – рекао је Вишковић новинарима у Источном Сарајеву.

Вишковић је напоменуо да је издао налог да се ставе на располагање сви капацитети Инспектората Српске и појача контрола основних животних намирница, а да ће трговци, код којих буде утврђено неосновано повећање продајних маржи, бити суочени са ригорознијим санкцијама.

Он је навео да ће сви капацитети Инспектората бити укључени како би се видјело да ли је оправдано да је цијена појединих животних намирница она коју данас имају.

– Дао сам налог да инспекција Републике Српске у наредним данима мало озбиљније исконтролише прије свега малопродајне цијене основним животних намирница у свим објектима гдје се та роба продаје, како би испоштовали наредбе Владе Републике Српске везане за марже, цијене, јер имам осјећај да основне животне намирнице поскупљују и мимо онога како би требало да се дешава – појаснио је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је разговарао са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и да су се договорили како реаговати и да су те мјере конципиране.

– То је одговор на растућу инфлацију и помоћ најугроженијим категоријама у нашем друштву и то раде све земље у складу са својим могућностима да би заштитиле најугроженије становништво од дивљања одређених цијена – рекао је Вишковић и додао да је разговарао и са министром трговине и туризма и директором Инспектората Републике Српске.

Вишковић је рекао да се ових дана најављује и поскупљење брашна и пекарских производа, а да је одговор на то повећање цијене на берзама у Мађарској што, како је рекао, није тачно или су те цијене незнатно повећане.

Он је додао да је у Српској ове године произведено 200.000 тона пшенице и да је то довољно да прехрани њено становништво двије године.

– Учествовали смо и у откупу те пшенице и понудили откупну цијену која је у том моменту била повољнија него што је била у Србији – истакао је Вишковић.

Он је додао да је потом добио објашњење да квалитет домаће пшенице није на задовољавајућем нивоу, што сматра неприхватљивим.

– Да ли то неко хоће да каже да сва пшеница произведена у Републици Српској није за људску употребу, него само за сточну храну? Могу прихватити условно речено да је то 30 одсто, али да 100 одсто не задовољава квалитет 200.000 тона пшенице за људску употребу, то заиста не могу прихватити – нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је истакао да се не мири са тим стварима и да је стога налог дао да се све прегледа, да организују састанке са пекарима, млинарима и да се понуди квалитетна и стручна анализа због чега се најављује повећање цијена.

Он је позвао трговце, млинаре и пекаре да разговарају, јер удар на Републику Српску морају сви заједно да подијеле и поднесу.

Као најбољи примјер је навео ситуацију са пелетом, гдје су цијена и маржа зауздани сто одсто, а онда, како је рекао, када се ограничи цијена кажу да им није проблем и траже договар око квота за извоз.

– Разговараћемо и око квота за извоз, али прије тога треба да се подмири домаће тржиште по цијенама које су ограничене. Ми само радимо свој посао и ово није никаква одмазда, насртај или контрола неких инспекцијских органа него само желимо да се одлуке Владе и уредбе поштују, да се поштују марже – појаснио је Вишковић.

Он је запитао да ли постоји објашњење и образложење зашто је уље у једном моменту било шест и по или седам марака, па се вратила цијена на четири марке у малопродаји.

Вишковић је упозорио да се малопродајна цијена не формира на основу претпоставки него на основу набавне цијене и марже, те да ће за мање прекршаје вјероватно бити мања казна, а тамо гдје су већи прекршаји већа казна.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЋосић: Тривићева да јавност не оптерећује борбом за страначку позицију
Сљедећи текстКакво нас вријеме очекује наредних дана?