Насловна Најновије Вишковић наставља посјету Кини

Вишковић наставља посјету Кини

146
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, наставља вишедневну службену посјету Kини.

Вишковић је јуче у Пекингу разговарао са представницима кинеске државне компаније за енергетику „Чајна енерџи инжињеринг“, која ради на пројекту ХЕ „Дабар“ и исказала је интересовање за изградњу преносне и дистрибутивне мреже на простору Републике Српске, БиХ, али и региона.

Представници кинеске компаније рекли су да ће започети пројекти бити завршени у предвиђеном року, да су заинтересовани за проширење сарадње и на осталим пројектима и да су задовољни сарадњом са Републиком Српском.

С обзиром да се компанија „Чајна енерџи инжињеринг“ бави, између осталог, изградњом путне инфраструктуре и заштитом животне средине, на састанку је било ријечи о заштити животне средине и пречишћавању отпадних вода.

Премијер Српске разговарао је јуче у Пекингу и са представници Kинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжињеринг „Авик“ са којима је договорено кредитирање пројекта ХЕ „Дабар“, а разговарано је и о могућности учешћа ове компаније у изградњи пута од Фоче према Шћепан Пољу.

Представници комапаније „Авик“ изразили су интересовање и за учешће у пројекту ХЕ „Билећа“, а разговарано је о могућности финансирања ХЕ „Бистрица“.

У већинском власништву ове компаније налази се један од пет највећих малопродајних трговинских ланаца „Рејнбоу“, па је на састанку разговарано и о могућностима пласирања одређених прехрамбених производа из Републике Српске путем овог ланца на тржиште Kине.

Вишковић је позвао представнике компаније „Рејнбоу“ да посјете Републику Српску и да у директном контакту са привредном заједницом и произвођачима истраже могућности успостављања сарадње.

Предсједник Владе Републике Српске, започео је у сриједу 5. априла, вишедневну посјету Kини, током које су планирани сусрети са представницима кинеских компанија.

Након састанака које ће имати у Пекингу, Вишковић ће са члановима делегације посјетити и Хаинан, гдје се одржава један од највећих међународних сајмова потрошачких производа „ЕKСПО 2023“.

ИЗВОРсрна, фото Независне новине
Претходни текстОко 3.000 потрошача из Братунца и околних села данас без струје
Сљедећи текстУ Српској рођено пет дјевојчица и седам дјечака