Насловна Најновије Вишковић најавио градњу нових капацитета за смјештај студената

Вишковић најавио градњу нових капацитета за смјештај студената

174
0

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, најавио је данас да ће Влада и општина, у Фочи градити нове смјештајне капацитете за студенте Медицинског и Богословског факултета, те проширити капацитет постојећег Студентског дома, имајући у виду велики прилив страних студената, који се уписују на одсјек медицине на енглеском језику.

Вишковић је о томе данас разговарао са деканом Медицинског факултета Дејаном Бокоњићем и начелником општине Миланом Вукадиновићем.

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.640 студената, од којих је више од 200 страних на прве три године одсјека медицине на енглеском језику.

Премијер је рекао да је намјера да се за домаће студенте, обезбиједе нова мјеста у постојећем дому проширивањем капацитета.

„Исто тако, заједно са општином Фоча да саградимо објекат смјештајног капацитета за стране студенте који желе да долазе у Републику Српску, у Фочу и да овдје студирају. Радиће се пројектно-техничка документација и Влада ће помоћи да кренемо у реализацију. То није нешто што ће се направити за мјесец или до краја године, већ ће да траје минимално двије до три године, а учинићемо све да то буде и брже“, рекао је Вишковић.

Он је похвалио рад Медицинског факултета и Универзитетске болнице у Фочи, истакавши да су понос Српске и да по квалитету не заостају за Универзитетским клиничким центром Републике Српске у Бањалуци.

Вишковић је свим запосленим на Факултету честитао 30 година рада.

„Направили су такве резултате и тако се позиционирали не само на простору БиХ него и шире, да многи то нису успјели ни за стотину година, а не за 30 година постојања“, рекао је Вишковић.

Премијер је нагласио да је Медицински факултет у Фочи, први у Српској направио искорак да образује студенте из свих крајева свијета на енглеском језику, а тренутно их је из више од 15 земаља.

„Они ће једног дана када заврше Медицински факултет, постати амбасадори Републике Српске широм свијета. Научиће нашу културу, наш језик и носиће одавде незаборавне успомене“, додао је Вишковић.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић, истакао је да Влада Српске пружа велику помоћ у развоју факултета, а посебно у посљедње двије године.

Он је навео да овај факултет спада у групу реномираних установа у региону, да су препознати од других универзитета и пожељан партнер, а да је као круна рада дугог три деценије, дошао одсјек на енглеском језику.

„Трудићемо се да и даље будемо квалитетан факултет, да испуњавамо мисију, да осим што дајемо добро образовање студентима, да дајемо допринос и науци, те да будемо мотор развоја локалне заједнице, ове регије и читаве Републике Српске“, рекао је Бокоњић.

Он је додао да је прошле године на сједници Вијећа факултета, једногласно одлучено да се премијеру Вишковићу додијели плакета за допринос развоју факултета, коју су му овом приликом и уручили.

Средствима Владе Српске прошле године опремљене су нове просторије за наставу на новодограђеном спрату зграде Факултета – учионице, велики амфитеатар и сала за клиничке вјештине, које ће служити за извођење наставе на српском и енглеском језику.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПритвор за три лица због неовлаштене производње и трговине наркотицима
Сљедећи текстЂоковић поднио молбу за улазак у САД