Насловна Uncategorized Вишковић: Неприхватљиво да се америчка амбасада у БиХ сврстава на једну страну

Вишковић: Неприхватљиво да се америчка амбасада у БиХ сврстава на једну страну

156
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, поручио је данас да је неприхватљиво да се Амбасада САД у БиХ сврстава на једну страну и оправдава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Kавазовића, а да критикује другу страну, која никада није позивала на оружје и рат.

Вишковић је истакао да амбасадори немају овлаштења, нити је њихов посао да одређују како ће грађани једне земље живјети и уређивати своје међусобне односе, већ да је њихов посао да представљају своју земљу.

„Неприхватљиво је да се Амбасада САД у БиХ сврстава на једну страну, у овом случају дајући подршку и оправдање поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Kавазовићу, док истовремено другу страну критикује, иако та друга страна никада није позивала на оружје и рат, већ је увијек инсистирала и инсистира да се у земљи у којој сви заједно живимо поштује највиши правни акт те земље, а то је њен устав“, указао је Вишковић.

Вишковић је истакао да представници међународне заједнице и амбасада у БиХ, треба да се залажу за дијалог између супротстављених политичких гледишта, а не да се сврставају на једну страну.

Он је истакао да није примјерено за било коју Амбасаду да има разумијевања за запаљиве и у крајњој линији ратнохушкачке изјаве, посебно ако такве изјаве долазе од представника вјерских заједница.

Вишковић је рекао да је неугодно изненађен саопштењем Амбасаде САД у БиХ, у вези са изјавом поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Kавазовића, у којој се пријети ратом, те разумијевањем за овакав јавни дискурс једног вјерског поглавара.

Он је истакао да такви наводи из никако не иду у прилог стабилности БиХ, јачању повјерења међу њеним грађанима и заједничком животу.

„Овакав став Амбасаде САД у БиХ је директно мијешање у унутрашња питања једне земље, и без обзира из које земље да долазе – амбасадори немају право да се мијешају у унутрашње односе у земљи“, нагласио је Вишковић.

Вишковић је нагласио да се Република Српска одувијек залаже за дијалог у оквиру БиХ, те сматра да се једино консензусом може постићи договор о кључним питањима која се односе на функционисање БиХ, а да међународна заједница и представници амбасада у БиХ, треба да буду снажна подршка тим напорима.

Из Амбасаде САД у БиХ, јуче је саопштено, да су изјаве и реаговања који доминирају политичким дискурсом у БиХ, дубоко деструктивни за земљу и њено друштво, те да је посебно разочаравајуће, када било који вјерски вођа помиње или пријети насиљем као рјешењем проблема у БиХ.

У саопштењу америчке амбасаде се наводи да је „сугестија да постоји већа потреба за `миром и толеранцијом` у БиХ добра, али да се ова препорука мора једнако примијенити на политичке вође БиХ, као и на њене вјерске вође и ништа мање на предсједника Републике Српске Милорада Додика“.

Ова реакција је услиједила након што је поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Kавазовић, изјавио да „земљу треба бранити оружјем, ако институције БиХ падну“.

ИЗВОРСрна, фото Влада Републике Српске
Претходни текст“СРПСКА ОПЕН“ – Један од највећих спортских догађаја
Сљедећи текстТрново: На базару прикупљено 2.700 КМ за лијечење Магдалене Влашки