Насловна Вијести Република Српска Вишковић: Реални сектор растерећен за око милијарду КМ

Вишковић: Реални сектор растерећен за око милијарду КМ

180
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је реални сектор у Српској у протекле четири године ослобођен за око милијарду КМ обавеза према републичком буџету, од чега је 450 милиона КМ отишло на повећање личних примања.

Вишковић је рекао да је просјечна плата у Српској 1.160 КМ и да је већ дуже вријеме већа него у Федерацији БиХ.

– Сваке сљедеће године, мјерама које смо креирали, ослобађамо пословну заједницу за 330 милиона КМ на годишњем нивоу – рекао је Вишковић обраћајући се у поздравном дијелу пословне конференције „Изазови и будућност пословања“ у Бањалуци.

Он је додао да је поносан на чињеницу да је у Српској тренутно рекордан број запослених, што је доказ доброг рада институција и пословне заједнице. Треба, напоменуо је, наставити радити на креирању што бољег пословног амбијента, који би и данас био бољи да није било разних изазова и кризе на свјетском нивоу.

– Радили смо тимски са свим социјалним партнерима и надам се да смо направили резултате који су у датим околностима били могући. Увијек може боље и више – рекао је Вишковић.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић оцијенио је да је у протеклом периоду добар дијалог Владе и послодаваца резултирао развојем друштва, које се, између осталог, огледа кроз повећање плата у Српској.

Тривић је истакао да су у протекле четири године остварили значајно смањење оптерећења рада, смањење парафискалних намета, те стварање бољег пословног амбијента.

Он је истакао да је у Српској тренутно највећи проценат покривености увоза извозом, као и да Српска има највећи коефицијент расподјеле од ПДВ-а до сада.

Шеф Канцеларије ЕУ у Бањалуци Симоне Гуерини рекао је да се цијели свијет суочава са великим изазовима и да свака земља треба да им се прилагоди да би били превазиђени.

 
ИЗВОРРТРС
Претходни текстХапшења и претреси, ухапшен припадник полицијских агенција
Сљедећи текстЧетири лица лишена слободе, одузети аутомобили, новац и оружје