Насловна Најновије Вишковић: Сарајево није хтјело да послуша Српску, сад им се то враћа...

Вишковић: Сарајево није хтјело да послуша Српску, сад им се то враћа као бумеранг

122
0

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, истакао је да је све што су из Српске говорили када је у питању Кристијан Шмит, било у интересу свих у БиХ, али да политичко Сарајево није хтјело да послуша и сада им се то враћа као бумеранг.

„Знао сам да ће доћи дан када Бошњаци неће више аплаудирати Шмиту. Не радује ме то, али сам знао да ће доћи дан када ће одређене одлуке престати да се свиђају политичком Сарајеву или грађанима који живе у другом ентитету“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да у Републици Српској неће ликовати због тога, али ће по ко зна који пут позвати политичко Сарајево и рећи да је будућност БиХ у домаћим рукама и да никакав странац не може уређивати односе у земљи, наметати законе.

„Све док је таква политика на снази, ми ћемо имати ове проблеме, на којима се странци наслађују“, рекао је Вишковић за РТРС.

Он је истакао да сарајевски медији данас нису написали ништа ново о Шмиту, већ су само рециклирали оно што из Републике Српске говоре посљедње три године.

Intervju petkom - Kristijan Šmit za BBC: „Želim da radim na tome da budem  poslednji Visoki predstavnik u BiH" - BBC News na srpskom

„Сарајево је у најмању руку ћутало, када су из Републике Српске износили да је он овдје нелегалан, да нема именовање Савјета безбједности УН, да нема сагласност потписника Анекса 10 Дејтонског споразума, а да нема право да у име Парламентарне скупштине БиХ мијења и доноси законе. Сада кад је Шмит рекао да дјеца не треба да уче ни о Ратку Младићу, ни о Радовану Караџићу, али ни о Алији Изетбеговићу, у Сарајеву је салва напада“, указао је Вишковић.

Он је напоменуо да није искључено ни да је све то некаква представа за јавност због организованог политичког суђења предсједнику Републике Српске Милораду Додику које нема везе са правом и правдом.

„Незамисливо је да неко одговара за дјело које је дјелокруг његовог рада. Да Милорад Додик није потписао указ о та два закона, која не могу бити спорна ако их је усвојила Народна скупштина Републике Српске, по нашем Уставу и законодавству био би позван на одговорност, што значи – крив сам и ако урадим, крив сам и ако не урадим“, навео је Вишковић и додао да не може неко бити доведен у позицију да сноси кривицу и за један и други потез, јер му се онда не оставља никакав избор, што је у праву недопустиво.

Вишковић је рекао да не вјерује Суду и Тужилаштву БиХ и да ће у случају пресуде предсједнику Додику Република Српска вјероватно бити приморана на изнуђене потезе који неће бити пријатни за БиХ, те напоменуо да не мисли на било какве сукобе, већ искључиво на борбу политичким и правним механизмима.

„Одговорно тврдим да у Републици Српској станује право и често говорим да се овим наноси невиђена штета БиХ и свим народима који живе у њој. То ће вјероватно једног дана да се покаже, као што се показује ова смијурија око Шмита. Само што се бојим да ће то у Сарајеву схватити релативно касно“, рекао је Вишковић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Би-Би-Си
Претходни текстГрцима премијерно приказан документарни филм о спасавању дјеце из Републике Српске (ВИДЕО)