Насловна Најновије Вишковић: Српска гарант опстанка српског народа

Вишковић: Српска гарант опстанка српског народа

171
0
Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска гарант опстанка и живота српског народа на простору БиХ и зато треба одати признање људима који су 9. јануара 1992. године донијели одлуку о њеном формирању.

– Свим грађанима желим да Дан Републике проведу у здрављу и породичној срећи, те да наредне праничне дане дочекамо што је могуће у бољем расоположењу – рекао је Вишковић Срни поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике.

Он је истакао да, без обзира што многи 30 година насрћу на Републику Српску, не могу успјети у својим намјерама.

– Морамо се присјетити и 1. марта 1992. године када је организован референдум о статусу тадашње БиХ. То је било усмјерено против српског народа, јер је неко имао жељу да формира државу у којој српски народ не би имао мјеста и простора и био би национална мањина – додао је Вишковић.

Он је нагласио да је плаћена велика цијена за стварање Републике Српске.

– Завјет који носимо према свима који су погинули за стварање Републике све обавезује, а поготово нас који предводимо институције, да то никада не смије бити заборављено. Све ове године тако се и понашамо, а сигуран сам да ћемо и у наредним годинама сачувати Републику – рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да је Дан Републике најсветији дан у новијој историји српског народа.

– Рођени смо 9. јануара. Многи нам сада приписују зашто овога датума обиљежавамо Дан Републике, што је несхватљиво. Српска је настала 9. јануара и зато рођендан не може славити ниједног другог дана – рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да се 9. јануара шаљу поруке мира, љубави, јединства и никада оне које су усмјерене против неког другог народа.

– Обиљежавањем 9. јануара Република Српска је показала да је способна да обезбиједи припадницима других народа да имају све слободе и благодети. На то сам поносан, а чињеница је да веће привилегије имају припадници других народа у Српској, него Срби у Федерацији БиХ – истакао је Вишковић.

Он је позвао све који протестују у Сарајеву да се запитају како Срби живе у ФБиХ.

– Многи немају радна мјеста, струју, путну инфраструктуру, не осјећају се слободно у ФБиХ. Да нема Српске и Србије многи не би могли опстати у ФБиХ. У Републици Српској таквог односа према другима народима нема и зато сам поносан – додао је Вишковић.

Према његовим ријечима, и у институцијама Српске има више запослених припадника других народа, него Срба у ФБиХ.

– И у образовним установама је тако. И по свим другим параметрима дали смо већа права и слободе који заслужују сви грађани. У Српској се сви морају осјећати као своји на своме без обзира на националну и вјерску припадност – закључио је Вишковић.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

 
ИЗВОРсрна
Претходни текстУ понедјељак додјела ,,Велике награде Иво Андрић“
Сљедећи текстПуних 17 година од злочина над Абазовићима