Насловна Вијести Република Српска Вишковић: Стимулације за оне који потроше мање струје

Вишковић: Стимулације за оне који потроше мање струје

219
0

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ове године неће бити поскупљења електричне енергије за домаћинства и привреду у Републици Српској, те најавио стимулацију за оне који потроше мање струје у односу на мјесеце из претходне године.

„Ако је неко у октобру 2021. године трошио 100 киловат-часова струје, а сада, у октобру 2022. године потроши 80, биће ослобођен рачуна за плаћање за тај мјесец и тако ће бити у наредним мјесецима“, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је позвао грађане Републике Српске на штедњу, којом могу да буду ослобођени плаћања мјесечног рачуна за електричну енергију.

Вишковић је истакао да ово није предизборна, нити маркетиншка прича, већ прича Владе Републике Српске, те најавио да у Српској неће бити рестрикција, нити ограничења, али да ће онима који буду трошили више струје у односу на исти мјесец претходне године рачуни за струју бити другачије обрачунавани.

„Република Српска је једина на Балкану која има вишкове електричне енергије и једина која пласира више од 30 одсто производње у извоз, а грађани не треба да страхују као што страхује цијела Европа, али и шире“, рекао је премијер Српске.

Он је подсјетио и да „Електропривреда Републике Српске“ продаје грађанима мегават-час струје по цијени од 22,5 евра, а привреди по цијени од 53 евра, док је тржишна цијена на берзама већа од 700 евра, због чега се и грађани позивају на штедњу.

„Зато треба да штедимо, и ако успијемо који мегават уштедити и продати на берзама тиме ћемо донијети приход у Републику Српску који можемо распоређивати у инвестиције и помоћи. Ако се тако будемо понашали, сви ћемо имати бенефите, имаћемо више електричне енергије за извоз, а грађани који направе уштеду биће ослобођени плаћања“, рекао је Вишковић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОд успјеха „Отвореног Балкана“ зависе економија и мир у региону
Сљедећи текстДвоје преминуло, 72 заражено