Насловна Најновије Влада Српске неће повећавати цијену струје за грађане

Влада Српске неће повећавати цијену струје за грађане

148
0

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да неће доћи до повећања цијене електричне енергије за грађане, истичући да се то сигурно неће десити у овој години.

Ђокић је указао да би сљедеће године требало разговарати о овом питању и видјети да се увећана потрошња струје евентуално плаћа другачије него до сада, оцјењујући да би то било фер рјешење.

– Влада Републике Српске сигурно ће заштитити све наше потрошаче и грађане са ниским примањима и незапослене. То ће бити политика и у наредном периоду, јер водимо одговорну политику према грађанима, посебно према онима са малим примањима – рекао је Ђокић Срни.

На питање да ли ће доћи до повећања цијене струје за привреду с обзиром на то да је не недавном састанку са привредницима најавио да ће то бити неизбјежно, Ђокић је одговорио да су већ обављене консултације са Унијом удружења послодаваца.

Он је најавио да ће наредних дана бити одржан састанак са Привредном комором Републике Српске и другим асоцијацијама привредника о снабдијевању електричном енергијом у идућој, али и у 2024. години.

– У привреди разумију ситуацију и спремни су да разговарају на ову тему, јер су потпуно свјесни да су трошкови производње електричне енергије порасли и да наша Електропривреда, као носилац производње са својим зависним предузећима, тренутно не може да послује успјешно ако не дође до промјене цијене струје, бар за привреду – рекао је Ђокић.

Говорећи о утицају неповољне хидролошке ситуације на рад хидроелектрана и укупну енергетску ситуацију, Ђокић је оцијенио да је тренутно стање повољније након завршетка ремонта Термоелектране „Угљевик“ која се вратила на мрежу.

Према његовим ријечима, неће бити потребе да се купује енергија на другим тржиштима ако не буде непланских испадања термоелектрана, што ће омогућити снабдијевање из сопствених извора и значајно утицати на финансијску одрживост енергетског система.

Он је указао на то да је за вријеме искакања ТЕ „Угљевик“ са мреже Српска имала изузетно велике финансијске издатке, што се негативно одразило на финансијску позицију „Електропривреде Републике Српске“ у овој години.

Према његовим ријечима, неповољна хидролошка ситуација, која је утицај више силе, још је на снази, тако да је ситуација врло тешка и у Републици Српској и у цијелом региону.

– Надамо се да би јесен могла бити нешто повољнија, бар су такве процјене. Да ли ће се то десити не знамо, али ћемо на бази постојећих енергетских капацитета осигурати нормално снабдијевање купаца у Републици Српској – рекао је Ђокић. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдликовни полицајци са КиМ – Ђурић и Филиповић (ФОТО, ВИДЕО)
Сљедећи текстНајтоплији октобар у Европи у посљедњих 30 година