Насловна Најновије Влада Српске прихватила увођење јединственог броја “112“ у БиХ, уз уважавање ентитетских...

Влада Српске прихватила увођење јединственог броја “112“ у БиХ, уз уважавање ентитетских надлежности

54
0

Влада Републике Српске је прихватила је Информацију о Нацрту закона о допунама Закона о комуникацијама, у дијелу који се односи на увођење јединственог европског броја за хитне случајеве „112“.

Влада Републике Српске је саопштила да подржава увођење европског броја за хитне случајеве „112“ у БиХ, уз уважавање уставних и законских надлежности Републике Српске.

„Влада Републике Српске је сагласна са Нацртом закона о допунама Закона о комуникацијама, у дијелу који се односи на увођење јединственог европског броја за хитне случајеве 112“, навели су из Владе.

Сада се задужује Министарство саобраћаја и веза РС-а да Министарству комуникација и саобраћаја БиХ достави мишљење на Нацрт закона о допуни Закона о комуникацијама, у дијелу који се односи на увођење јединственог европског броја за хитне случајеве „112“.

„Задужују се све републичке институције које након доношења овог закона, на било који начин буду учествовале у поступку увођења јединственог европског броја за хитне случајеве „112“ са техничког, организационог и сваког другог аспекта, да обезбиједе заштиту интереса и надлежности Републике Српске. Задужује се Министарство саобраћаја и веза да у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу о овом закључку упозна посланике у Парламентарној скупштини БиХ и министре у Савјету министара, који долазе из Републике Српске“, саопштено је.

Како се наводи у Информацији, Министарство комуникација и транспорта БиХ, у овом Нацрту закона уважило је примједбе које су као усаглашене на нивоу Републике Српске, достављене у јулу мјесецу.

Нацрт закона који је у прилогу Информације ствара законски предуслов за увођење јединственог европског броја за хитне случајеве „112“ у цијелој БиХ, уз уважавање уставних и законских надлежности у погледу рада хитних служби.

Прича о увођењу јединственог европског броја за хитне ситуације 112, датира још од 2017. године, а поново је стављена у фокус на путу БиХ ка чланству у Европској унији.

Ријеч је о броју који се уводи као јединствени европски број за хитне позиве, а користи се у свим чланицама Европске уније, као и готово свим државама кандидатима за чланство у ЕУ.

Увођењем јединственог броја за хитне ситуације 112 у БиХ, значило би да људи који бораве у посјети БиХ било послом или туристички, одмах знају који број да контактирају у случају нужде.

За земљу као што је БиХ, која привлачи све већи број туриста, кориштење броја 112 би представљало предност. Такођер, кориштењем броја 112 би се објединили сви постојећи бројеве за хитне случајеве, чиме се олакшава и убрзава пренос информација, хитним службама омогућује брже и ефикасније реаговање, те истовремено омогућује боља координација хитних служби и већа транспарентност њиховог дјеловања.

Иначе ово питање се дуго разматрало, а највише због противљења Владе Републике Српске, која ово посматра као пренос надлежности.

ИЗВОРKlix.ba, фото Влада Републике Српске
Претходни текстПрије 24 године погинула глумица коју су сматрали најљепшом у бившој Југославији
Сљедећи текстНа Зеленгори ситуација стабилизована, али на обронцима планине још гори (ВИДЕО)