Насловна Најновије Владика Хризостом: Чајничко јеванђеље је писано српском руком

Владика Хризостом: Чајничко јеванђеље је писано српском руком

145
0

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас да је Чајничко јеванђеље, које је похрањено у Цркви Успења Пресвете Богородице у Чајничу, писано српском руком и да је оно доказ да српски народ има коријене и историју.

Владика Хризостом је рекао да, они који оспоравају чињеницу да јеванђеље припада српском народу, немају своју историју.

“Ко им је крив што су они тиква без коријена. Што нису писали своју историју, ако су имали шта и да запишу”, рекао је митрополит Хризостом обраћајући се вјерницима који су данас присуствовали литургији и презентовању рестаурисаног Чајничког јеванђеља.

Владика Хризостом је рекао да се не треба обазирати на оно што други говоре иза леђа, него да треба гледати у будућност и посветити се вјери.

Митрополит је истакао да је данас посебан дан и за Чајничане и за цијели српски народ.

“Материјална ствар је подложна пропадању и потребно је радити на заштити, како цркава и манастира, тако и светиња које су похрањене у њима. У фази смо и обнове овог храм, а прво што смо урадили у послијератном периоду овдје у Чајничу била је обнова и заштита иконе Богородице”, подсјетио је владика Хризстом.

Владика Хризостом је данас златним оредном Светог Петра Сарајевског одликовао вршиоца дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драгана Давидовића, директора Архива Српске православне цркве Радована Пилиповића и чајниког свештеника Драгишу Симића, који су заслужни за организацију рестаурације и заштите Јеванђеља.

Чајничко јеванђеље је једина средњовјековна рукописна књига из старе српске државе Босне, која је до данас сачувана у БиХ.

Јеванђеље је према особеностима језика датирано у рани 15. вијек, а настало је на тлу источне Босне. Чува се у Чајничу и власништво је Српске православне цркве.

Рестаурација Чајничког јеванђеља трајала је 18 мјесеци.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНевријеме у Бањалуци
Сљедећи текстДруга етапа бициклистичке трке Београд-Бања Лука 20. априла у Власеници, РТВИС, 25.3.2023. (ВИДЕО)