Насловна Најновије Волш: Ситуација за Кијев је све гора и гора

Волш: Ситуација за Кијев је све гора и гора

67
0

Амерички аналитичар Ник Волш, оцјењује да је ситуација за Кијев све гора и гора, јер руска војска успјешно напредује у Харковској области, свакодневно заузимајући насељена мјеста.

„Ово је вјероватно најбржи темпо напретка, не рачунајући прве дане оружаног сукоба“, наводи Волш, који ради за медијску мрежу Си-Ен-Ен.

Према његовој оцјени, Кијев има разлога за забринутост, посебно имајући у виду чињеницу да украјинска војска истовремено губи позиције и на другим правцима.

„Проблем за украјинске власти је што никакве охрабрујуће изјаве, па чак ни посјете европских политичара и чланова администрације /америчког предсједника Џозефа Бајдена/, не могу ублажити умор самих Украјинаца“, објашњава Волш.

Он истиче да свијет жели да заустави овај рат, јер је сада његов исход „најопаснији и изузетно важан за безбједност Европе“.

INFOGRAFIKA Rat u Ukrajini: Ruska vojska pokrenula nove operacije u oblasti  Harkova

За разлику од Волша, америчка администрација има другачију реторику.

Тако је званични представник Стејт департмента, навео да у Вашингтону „очекују даље покушаје руске војске да напредује до Харкова“.

Аналитички портали указују на чињеницу да је промијењена реторика званичног Вашингтона – од изјава о „стратешком поразу Русије“, дошло се до навода да ће Оружане снаге Русије „наставити да напредују, али без великог продора“.

ИЗВОРсрна, CNN, фото EPA/EPA
Претходни текстСутра помен војницима ЈНА убијеним прије 32 године у Тузли
Сљедећи текстЈош једна компанија подржала акцију “Храна за бебе за 0% марже“