Насловна Друштво Врело Миљацке – Природне љепоте од којих застаје дах

Врело Миљацке – Природне љепоте од којих застаје дах

432
0

У подножју планине Јахорине, на надморској висини од 1.010 метара извире ријека Паљанска Миљацка. На око 13 километара даље, у селу Довлићи спаја се са Мокрањском Миљацком и твори Миљацку која протиче кроз Сарајево.

Предио око изворишта Паљанске Миљацке изузетно је лијеп током цијеле године, посебно у прољеће и на јесен. Тада је водостај ријеке богатији. Овај очаравајући амбијент употпуњује хук воде која се спушта низ седрене блокове и ствара неописиво лијеп призор.

Ово подручје непресушна је инспирација умјетницима, а управо на Врелу Миљацке настале су најљепше умјетничке фотографије.

Љепота од које застаје дах

Без обзира на то да ли овдје долазите први пут или не, призори које угледате оставиће вас без даха. Невјероватан спој зеленила, воде, природних, али и људском руком уређених предјела, пружа идеалне услове за угодан, цјелодневни одмор.

Рај за очи, одмор за душу. Тако се најкраће може описати овај локалитет, који је можда и недовољно промовисан у односу на друге туристичке садржаје и природне љепоте које општина Пале нуди.

Оно што је и велика предност овог подручја јесте што се налази у близини самог центра Пала, тако да љубитељи пјешачења могу, релативно брзо,  лаганом шетњом, доћи до ове дестинације.

Величанствени призори, чиста вода и укусна, домаћа храна

На овом подручју налази се рибњак Врело Миљацке, са вишегодишњом традицијом, а нешто ниже и рибњак Градина.

У непосредној близини рибњака је извор чисте, квалитетне, питке воде.

Природно окружење, домаћа храна и пријатан амбијент чине ово мјесто идеалним за одмор и опуштање.

Ресторан Врело Миљацке је познат по изврсној пастрмци са роштиља, која се узгаја у овдашњем рибњаку. Вода из Миљацке је изузетно чиста, а температура воде је увијек иста, и зими и љети износи седам степени, што пружа савршене услове за узгој здравих риба.

Алтернатива за све оне који не једу рибу, су месне и веганске плате, салате и укусна, домаћа храна.

У овом лијепом, природниом амбијенту, могуће је организовати рођендане, разне прославе, пословне ручкове и вечере. У угоститељским објектима на Врелу Миљацке се, када је лијепо, сунчано вријеме, тражи мјесто више.

Прелијеп пејзаж и чист ваздух су ово врело од давнина чинили привлачним за одмор. Ово подручје, осим природних љепота од којих застаје дах, обилује и културно-историјским насљеђем.

Богато културно-историјско насљеђе

На овом локалитету, недалеко од рибњака, налазе се остаци средњовјековне Градине Павловића што заједно са извором представља јединствену туристичку локацију.

Утврђење Градина је највјероватније постојало као управни центар за подручје паљанског поља, а можда и ширег подручја властелинске породице Павловића.

Градина је подигнута прије XIV вијека, а народ ово утврђење приписује проклетој Јерини. Задатак градине је био да осигура проток трговачких каравана између Врхбосне и Павловца и да пружи заштиту угроженом становништву околних села.

У близини града се налази десетак стећака, окренутих у правцу исток-запад (православна гробља). Некрополе у себи крију остатке некадашње властеле, која ја владала градом и околином.

Феудални посјед Павловића, који су спадали у ред најкрупнијег босанског племства, протезао се од Врхбосне (данашње Сарајево) на западу до Добруна на истоку. Родоначелник династије Павловића је Павле Раденовић. На простору паљанске општине се одвијала трговина са Дубровником, прво у граду Борач на Прачи гдје су Павловићи издавали повеље, касније у новосаграђеном граду Павловац на лијевој обали Праче.

Уколико тражите идеално мјесто за уживање у природи, недалеко од урбане средине, препоручујемо Врело Миљацке. Без обзира на то да ли сте страствено посвећени природи, умјетности, историји, или само тражите угодно и лијепо мјесто за излет, ово је подручје у које ћете се заљубити.

А када једном дођете овдје, пожељећете да се изнова враћате…

ИЗВОРГрад Источно Сарајево
Претходни текстЈунски уписни рок почео је у понедјељак, 13. јуна (ВИДЕО)
Сљедећи текстЗавршена трећа фаза обуке Горске службе спасавања (ВИДЕО/ФОТО)