Насловна Најновије Вучевић: Безбједносна ситуација на сјеверу КиМ високо ризична; Дефинисали смо црвене линије

Вучевић: Безбједносна ситуација на сјеверу КиМ високо ризична; Дефинисали смо црвене линије

171
0

Mинистар одбране Србије Милош Вучевић каже за РТС да је безбједносна ситуација на сјеверу Косова и Метохије високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини. Поручује и да су дефинисане црвене линије.

Говорећи о томе колики безбједносни ризик у овом тренутку на сјеверу Косова и Метохије, министар одбране каже да је „велики, вјероватно највећи могући“.

– Ако бисмо могли то тако да рангирамо имајући у виду не само ово што се дешавало претходна два дана, прије свега у понедјељак, него све оно што се дешавало недјељама и мјесецима уназад, на шта је званична Србија упозоравала, предсједник Србије Александар Вучић причао и са међународним представницима, али и обавјештавао јавност у Србији какав је могући сценарио и, нажалост, се то и десило – рекао је Вучевић.

Указао је да „пут Аљбина Куртија води ка ескалацији, ка сукобима, повријеђивању, пуцању и свим оним сценама које смо видјели, а које не желимо нигдје да видимо, посебно не у нашој држави“.

– Ситуација је безбједносна високо ризична због једностраних, незаконитих, нелигитимних одлука администрације у Приштини и прије свега да то назовемо правим именом и да то пробамо да сублимирамо као окупацију сјевера Косова и Метохије од стране албанске администрације из Приштине – додао је Вучевић.

Истакао је да Београд вјерује у политички разговор, дијалог и политичко рјешење, као и да су због тога имали јуче састанке са амбасадорима земаља Квинте, као и амбасадорима Кине и Русије.

– Зато је предсједник имао више телефонских разговора са свима онима који су укључени у тај процес дијалога, јер је увијек боље тражити политички пут, односно политичко рјешење, него ићи у сукобе – навео је Вучевић.

Војска Србије је, додаје, у складу са наредбом предсједника Републике подигнута у степен борбене готовости на највиши ниво.

– Спремна да извршава сваки задатак, а Србија је са политичке стране дефинисала које су то црвене линије када се Србија налази у ситуацији да су угрожени они највиталнији национални и државни интереси. Говоримо, о не дај Боже, сценаријима да неко убија Србе, да креће физичка ликвидација нашег народа од стране тзв. косовске полиције, протјеривање Срба, погром, све оно што нам се дешавало прије 20 или 30 година. Те ситуације би заиста биле не само црвени аларм, него онај моменат када Србија не може да прича само и сједи скрштених руку – рекао је Вучевић.

Надамо се и радимо све да до таквог развоја догађаја не дође пошто то није интерес ни Србије ни никог другог, додаје министар одбране Србије.

ИЗВОРртс
Претходни текстЦедевита Олимпија побиједила Партизан и обезбиједила мајсторицу
Сљедећи текстПромјенљиво и нестабилно вријеме