Насловна Најновије Вучевић: Срби нису „ни хрватски, ни босански, ни косовски“ већ Срби

Вучевић: Срби нису „ни хрватски, ни босански, ни косовски“ већ Срби

62
0

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је данас да се намјерно стављају префикси „хрватски, босански, косовски Срби“ да би се српски народ разјединио и да се због тога у Декларацији Свесрпског сабора одбацују разни наметани префикси.

– Нажалост, Србе из БиХ зовемо и Босанцима, а то је унитаризација свих народа који живе у БиХ. Да ли то значи да су сви држављани Србије Срби или Србијанци? – упитао је Вучевић.

Душан Марић из СНС-а је рекао да је историјски чин да парламенти и Србије и Републике Српске усвоје овај документ, те додао да ће Декларација помоћи да се и Србија и Република Српска лакше одупру притисцима којима је српски народ изложен.

Марић је рекао да је лаж да Србија и Српска Декларацијом руше Дејтон и уставни поредак БиХ већ да се потенцира њихово поштовање.

Он је додао да је Декларација историјски документ, да су је подржали предсједници Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик, те да се њоме успоставља чвршће јединство између Србије и Српске и српског народа.

Напоменуо је да је њеном доношењу претходила медијска сатанизација Срба, што се завршило усвајањем резолуције о Сребреници у УН, те навео да тамо није почињен геноцид, да Војска Републике Српске није убијала жене и дјецу већ их је превезла на територијуу ФБиХ.

Указао је и да су Српској отете 83 надлежности, међу којима и одбрана и финансије, да су наметнути Суд и Тужилаштво БиХ, као и да је БиХ у Дејтону потписана као лабава конфедерација.

– Они хоће унитарну БиХ, да Срби и Хрвати буду национална мањина. Декларацијом се потенцира да се Српској врате отете дејтонске надлежности како је договорено раније у Дејтону – рекао је Марић.

Загорка Алексић из Јединствене Србије, чланице владајуће коалиције, рекла је да је у парламенту Српске Декларација усвојена већином гласова на достојанствен начин и да је она израз јединства и трајног опредјељења за заједништво српског народа.

– И у Републици Српској постоје политичке разлике, али наш народ преко Дрине је препознао када је време да се разлике ставе по страни – рекла је Алексићева.

Ненад Томашевић из опозиционе коалиције НАДА је рекао да Скупштина Србије треба донијети декларацију да се у Сребренци није десио геноцид.

И други посланици из појединих патриотских партија су истакли да се треба подржати ова декларација, да су сви Срби и у Србији и у Српској који желе да буду заједно, што им Декларација омогућује, али и да се поштују границе сваке државе.

У Скупштини Србије трећи дан се води расправа о 60 тачака дненвог реду, међу којима је и Декларација Свесрпског сабора о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУНА ТВ прекида рад, без посла остаје 80 радника
Сљедећи текстЗа уређење школског игралишта у Трнову 101.640,42 КМ