Насловна Најновије Вучић: Двоструки стандарди о резолуцијама о Сребреници и Јасеновцу

Вучић: Двоструки стандарди о резолуцијама о Сребреници и Јасеновцу

51
0

Предсједник Србије Александар Вучић, позвао је премијера и предсједника Црне Горе, који се извињавају Хрватској због резолуције о Јасеновцу, сугеришући да је он за то крив, да јавно одговоре да ли их је икада позвао да их пита или врши било какав притисак да та резолуција буде донесена или је то била њихова идеја да би се извукли након срамне резолуције о Сребреници.

„Ниједном их нисам позвао. Чак ни Андрију Мандића, мог пријатеља“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је рекао и да сматра да црногорска резолуција о Јасеновцу није лоша, али да јесте лоша она претходна коју су доносили.

„А те резолуције /о Сребреници/ не видим да се стидите, коју сте изгласавали у УН“, рекао је Вучић.

Он је указао и на двоструке стандарде Запада по питању резолуције о Сребреници, за коју кажу да је пут ка помирењу и сјећање на жртве, док за резолуцију о Јасеновцу тврде да не води помирењу и да није пут за рјешавање проблема.

Вучић је позвао премијера и предсједника Црне Горе, да изађу у јавност и објасне зашто се извињавају својим хрватским пријатељима и зашто говоре да је то велика грешка, као и да му кажу зашто су ту грешку починили.

„Питам их, да ли се ви стидите резолуције коју сте донели? Пошто је за Хрватску велика срамота да нешто малена Црна Гора уради, онда кривац мора да буде Вучић, као што за Сарајево увек не може да буде крива Бањалука, него увек мора да буде кривац Вучић“, рекао је предсједник Србије.

Он је оцијенио да се то дешава зато што Србија треба да буде дежурни кривац и да неки на Западу воле да чују да је Вучић вршио притисак.

Према његовим ријечима, у овом региону увијек је исти “модус операнди“ за нападе на Србију, те су неки у њеном окружењу, чак и они које је сматрала браћом, увијек изговарали оно што су велике силе жељеле да чују, да се понешто каже против Србије.

„Кад год би Србија подигла главу, била политички фактор, кад год не би била унижена, кад год не би пристала да служи туђим интересима, кад год би се економски подизала и када њени политичари не би говорили само `извините што сте нас убијали`, увек би се правила коалиција у региону, а неки би били стално присутни, попут Хрватске“, нагласио је Вучић.

Он сматра да ће та прича бити настављена.

„Кад год бисмо били близу неког важног договора, увек би европски и светски политичари правили турнеју по региону, испитујући све остале који би им говорили да је проблем у Београду. Онда ми на неком састанку где је потребно донети важне одлуке они кажу – не можемо, видиш ови доле сматрају да је то лоше. А они у ствари не сматрају ништа, они само служе интересима ових великих, гледају да им се додворе и кажу им оно што они воле да чују“, рекао је Вучић.

Када је ријеч о ископавању литијума, Вучић је нагласио да Србија неће дозволити извоз литијума, већ само литијумских батерија, ако икако буде могуће, да би задржала економски напредак у земљи.

„Нећу да пустим неким службама, да нам други пут дају шустер-мат у четири потеза као раније. Не може више шустер-мат да се добије и то је крај приче. Литијум је пут у огроман напредак и Лознице и Подриња и целе Србије“, рекао је Вучић.

ИЗВОРсрна, фото Tanjug/Arhiva
Претходни текстНајављена помоћ у прибору и књигама за 120 првачића на Сокоцу
Сљедећи текстКрај рата у Украјини, преговори или побједа – у шта више вјерују Европљани