Насловна Најновије Вучић: Налог за хапшење Путина руши шансе за мир у Украјини

Вучић: Налог за хапшење Путина руши шансе за мир у Украјини

124
0

Предсједник Србије Александар Вучић, оцијенио је да је одлука Међународног кривичног суда /МKС/ у Хагу, да изда налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина, лош потез којим се урушавају шансе за постизање мира у Украјини.

Kоментаришући тај налог и чињеницу да је Србија 2009. године ратификовала Статут МKС-а, Вучић је новинарима рекао да Путин нема куда да дође у Србију док трају ратни сукоби, истичући да он ни у Србији није хапсио оне које је тражио ад хок Хашки трибунал.

„Не бих да критикујем, али ми се чини да је `видела жаба да се коњи поткивају`, па је и сама пошла да то уради. Тачно је да ми имамо обавезе према Међународном кривичном суду, али ми се чини да ће то допринети ескалацији“, рекао је Вучић на данашој конференцији за медије у Палати Србија.

Према његовом мишљењу, одлука МKС-а ће имати политички лоше посљедице и она говори да постоји велика неспремност да се разговара о примирју, а камоли о миру.

„Моје питање је с ким ће сада да разговарају кад су Путина оптужили за најтеже ратне злочине? Или можда нећете да разговарате о миру? Јел` стварно верујете да је Русију могуће поразити за шест месеци или годину дана?“, питао је Вучић.

Он сматра да се не може поредити положај Путина и бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, као и да, у цјелини гледајући, одлука да се изда налог за хапшење руског предсједника није била мудра и паметно срачуната.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстКњижевна манифестација посвећена Недељку Зеленовићу
Сљедећи текстДодик: Међународна заједница да потшује слово Дејтона или ће Српска отићи из БиХ