Насловна Најновије Вучић: Нападају ме због Косова и подршке Републици Српској

Вучић: Нападају ме због Косова и подршке Републици Српској

237
0

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су се Србија и он лично нашли на мети 56 америчких и европских парламентараца који од САД, ЕУ и Велике Британије траже јаче мјере према Београду због непристајања на признање независности самопроглашеног Косова и подршке Србима у Републици Српској и Црној Гори.

Вучић је рекао да је писмо парламентараца насловљено на њега и да он јесте прозван именом и презименом, али да је јасно да је суштински усмјерено против Србије и Срба у цјелини.

„Ја сам за њих крив што не признајем независност Косова и што се залажем за права српског народа у БиХ и Црној Гори. Поносан сам када ме нападају Алиша Кернс, Боб Менендез и слични. Они траже да признамо независно Косово и да се одрекнемо Републике Српске, али се то неће десити“, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је навео да су аутори писма и они који подржавају исту политику прво кренули да криминализацију Србе на Косову и Метохији, а онда да тумаче да је ентитет Република Српска појам који је за њих ружан и одвратан и да неће да је виде нигдје.

„Република Српска је појам саздан у Дејтону и Уставу БиХ. Због чега је нападају? Потребне су им лажи да се удари и по Републици Српској и Србији. Они су криминализовали Србе на северу Косова и Метохије да би /премијер самопроглашеног Косова Аљбин/ Курти ударио на њих као на наводне криминалце и убице. Слушамо лажи да свештеници преносе оружје, лажу јер им треба дубинска припрема да то ураде на такав начин“, указао је Вучић.

Коментаришући најаву украјинског парламентарца Александра Мережка, једног од 56 потписника писма упућеног Вашингтону, Бриселу и Лондону, да је Украјина сада ближа признавању независности Косова, Вучић је рекао да вјерује да се то неће десити.

Он је истакао да је Украјина пријатељска земља са којом Србија није имала проблема, додајући да се нада да их неће ни имати и да је упознао њеног предсједника Владимир Зеленског, за којег мисли да је мудрији од Мережка.

„Замислите да Украјина призна /самопроглашено/ Косово. У једном дану би изгубила комплетан кредибилитет. Како би после тога могла да каже да се придржава међународног права и Повеље УН. Зато мислим да се то неће догодити“, рекао је Вучић.

Он је потврдио да под притиском због непризнавања једнострано проглашене независности Косова није само Србија, већ и пет земаља ЕУ које то до сада нису учиниле, као и Украјина и Молдавија и други.

„Они који притискају желе да заврше питање Косова што пре је могуће. Раде на томе 15 година, а ми се боримо против тога. Та борба није лака јер су то велике земље, а ми смо мали и сиромашни у односу на њих, али се још увек боримо и борићемо се и даље“, поручио је Вучић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТраје борба са Муром и Дравом
Сљедећи текст„Пулс града“ 08.08.2023. (ВИДЕО)