Насловна Најновије Вучић: Ово је мој посљедњи мандат, ускоро нећу бити ни на челу...

Вучић: Ово је мој посљедњи мандат, ускоро нећу бити ни на челу странке

118
0
Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да му је ово посљедњи мандат као шефу државе и да ускоро неће бити ни предсједник Српске напредне странке.

– Ово је мој посљедњи мандат. Нећу да мијењам Устав. Мој посао је да будем на страни грађана и сваког човјека у земљи, и то ћу да чиним на најбољи начин, упркос тешким приликама са којима се суочавамо – казао је он.

Он је на годишњој конференцији сумирајући резултате рада у 2022. рекао да грађани Србије не могу да не буду задовољни како су завршили ту годину.

Како је навео успјели су да сачувају финансијску стабилност, економију, да имају раст између 2,3, и 2,5 одсто и да подигну плате и пензије највише у Европи.

– Успјели смо да будемо у прве три земље по стопи раста у Европи, наша стопа јавног дуга је у првих пет земаља у Европи, што је огроман успјех Србије – навео је Вучић у обраћању.

Он је рекао да је огроман успјех постигнут по питању смањења стопе јавног дуга, и истакао да није могуће извући и један параметар у економији, и да је могуће гледати десет различитих параметара.

– Довољно је да један не ваља, а да све остало пада у воду. Ми сада имамо најнижу стопу незапослености. Никада није била 8.9 одсто. Упркос страшној ситуацији у свијету. Стопа јавног дуга је 55 одсто. Такође, веома је важно да је курс динара чврст као стијена, од 2012 године је на 117, или 118 динара – истакао је Вучић.

Он је рекао да Србија то никада није имала, и да што се тиче страних директних инвестиција сами имамо 66 одсто.

– Од 2012 је укупна стопа БДП-а са 33,7 милијарди порасла 2022. на 63 милијарде. Неће се смирити док не буде 100 милијарди – нагласио је Вучић.

– Учешће ненаплативих кредита у земљи 2012. године је било 18,6 посто а 2022 је 3,03 пост. Пензија просјечна је порасла са 203 на 320 евра плате са 331 на 648 евра. У марту очекујемо 735 евра просечну мјесечну плату у Србији – најавио је он.

Ова година ће бити много тежа

Предсједник Србије је рекао да очекује да 2023. година буде много тежа на европском и свјетском нивоу.

– Стопа раста Америке пада, ближи се рецесији, Кини пада стропа раста, Европа се ближи рецесији. Ми смо дио ланца, погодиће и нас оно што се збива у свијету – рекао је Вучић.

Међутим, он је истакао да ће, упркос свему, 2023. година бити година даљег развоја и напретка и да ће плате и пензије наставити да расту.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстНалагање бадњака испред цркве Светог Георгија у Трнову на Бадње вече
Сљедећи текстЕмисија ,,Пулс града“, 4. јануар 2023. године (ВИДЕО)