Насловна Вијести Вучић положио заклетву

Вучић положио заклетву

211
0

Предсједник Србије Александар Вучић данас је положио свечану заклетву за свој други предсједнички мандат, заклевши се да ће све своје снаге посветити очувању суверености и цјелине територије Републике Србије, укључујући Косово и Метохију као њен саставни дио.

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“, прочитао је текст заклетве предсједник Србије.

Он је, након интонирања химне, почео обраћање високим званицама, међу којим су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

У скупштинској сали су сви министри из одлазеће владе и премијер Ана Брнабић.

Чину полагања заклетве присуствовао је и Његова светост патријарх српски Порфирије, те представници свих вјерских заједница у Србији.

Након церемоније свечаног полагања заклетве и обраћања Вучића предвиђен је свечени пријем за званице коме ће моћи, према најавама протокола, да присуствују и медији, али без могућности да са њега извјештавају.

Свечана церемонија почела је постројавањем гарде Војске Србије и свечаним дочеком Вучића пред зградом Народне скупштине Србије, гдје се он накратко обратио грађанима који су дошли да га подрже из свих крајева Србије и региона.

„Људи су добро видели ко води рачуна о њиховим интересима, као председник нећу се понашати да само удовољавам људима, већ ћу радити само оно што је у интересу грађана Србије. Гарантујем да ћемо чувати мир и стабилност. Да покушамо дух заједништва, дух јединства и да покажемо колико смо способни да будемо земља нормалних људи где нећемо протеривати Достојевског и Чајковског, али и да наставимо европски пут“, рекао је Вучић.

Међу окупљеним пред зградом Скупштине Србије су и чланови Завичајног удружења „Ћиро“ Дрвар – Личка Калдрма, удружења које окупља протјеране Србе, те око 200 Срба са Косова и Метохије који су дошли са представницима „Српске листе“.

Вучић је до другог предсједничког манадата дошао 3. априла побједом у првом кругу редовних предсједничких избора са 58,59 одсто укупних гласова изашлих бирача. Претходни мандат предсједника започео је 31. маја 2017. године.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишеград: Пријем за вуковце и одликаше основне и средње школе
Сљедећи текстПале: За пронаталитетну политику 100.000 КМ