Насловна Најновије Вучић: Све компликованија ситуација око Косова

Вучић: Све компликованија ситуација око Косова

204
0

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је данас, да позиција Србије постаје све компликованија по питању Kосова и Метохије и да ће Запад радити на томе да га укључи у УН, али да не постоји воља у српском руководство за прихватањем независности Kосова и његово чланство у УН.

Вучић је у обраћању јавности, појаснио да ће западне земље покушавати да „ријеше проблем Kосова на један или други начин, уласком у УН, јер сматрају да тако рјешавају унутаревропске проблеме.

Други разлог је, каже Вучић, да одузму аргумент Kосова из руку Русије и руског предсједика Владимира Путина, да може да се позива на тај преседан.

На столу је, додао је, приједлог Њемачке и Француске о којем Србија мора да разговара, јер се не може „бацити кроз прозор“ и долази од двије велике земље, али да није сигуран да Србија може то да прихвати.

„Ићи ће се у два колосека – један не мења архитектуром, а односи се на све могуће албанске захтеве“, рекао је Вучић.

Њемачко-француски папир, навео је он, није и даље јаван, али суштина је да Србија допусти улазак Kосова у све међународне институицје и организације укључујући и УН, а добила би брзи улазак у ЕУ и вјероватно значајне економске користи.

Вучић каже да је због Устава Србије, неприхватљиво да Kосово буде члан УН и да ће то сносити своје посљедице.

„Цела идеја је да и без нашег признања, да се не бунимо и дамо јасан сигнал свима да смо сагласни са чланство Kосова у УН“, рекао је Вучић.

Осим тога, каже Вучић, проблеми на Kосову су такви да су скоро свакодневне провокације Албанаца, преко њихових полицијских јединица које се појављују на сјеверу покрајине, док британски војници и Американци повећавају своје војно присуство на Kосову.

„То јасан сигнал и нама и Србима на Kосову и Метохији да не сањају о поштовању Повеље УН, одлука УН и Резолуције 1244, јер мора да се зна чија једина одлука мора да се поштује, а тоје одлука политике силе проведена 1999, 2004, 2008. и 2010. која се проводи и дан данас. Ми смо ту поруку разумели“, рекао је Вучић.

Он је додао да је Београд разумио добро да је међународно право одавно погажено и уништено и да постоје само право силе, али да Србији не преостаје ништа друго него да се позива на то право.

Вучић је рекао да Србија у овом тренутку, има осам нота о повлачењу признања Kосова, док земље Kвинте раде на укључењу Kосова у међународне организације.

„Могу да нам ураде све, али ми ћемо да се боримо колико год можемо политички и правно, да чувамо земљу, границе, територијални интегритет. Изгледи су нам мали, али не постоји воља у српском руководству, док сам председник, за прихватањем независности Kосова и чланство у УН“, рекао је Вучић.

ИЗВОРсрна,
Претходни текстУ Њујорку проглашено ванредно стање
Сљедећи текстИрска: У експлозији на бензинској пумпи седам мртвих