Насловна Најновије Вучић: Српским жртвама се ставља жиг геноцидности

Вучић: Српским жртвама се ставља жиг геноцидности

73
0

Предсједник Србије Александар Вучић, истакао је да ће се српске жртве, које су данас у сједишту УН у Њујорку свједочиле о свом страдању током рата у БиХ, осјећати лоше уколико у Генералној скупштини УН буде усвојена резолуција о Сребреници зато што ће на челима имати знак геноцидности, јер ће их прогласити за дио геноцидног народа.

„Ви ћете рећи да имамо амандмане који то поричу, али ако се резолуција односи на индивидуалну одговорност, зашто је доносите?“, питао је Вучић, додајући да је Србија ухапсила и испоручила оне који су проглашени одговорним за страшне догађаје у Сребреници.

Истичући да је дубоко дирнут свједочењима Срба који данас живе у САД, а који су прошли кроз пакао у рату у БиХ, Вучић је рекао да је Србија овим панелом свим чланицама УН жељела да покаже да истина никада није једнострана, нити је то икада била.

Вучић је упитао зашто су све чланице УН 2015. усвојиле резолуцију о питањима геноцида и да ли је тада циљ био да се крене и са појединачним резолуцијама?.

„Зашто се почиње овом резолуцијом, а не оним што је Србима почињено у Првом и у Другом свјетском рату“, упитао је Вучић.

Он је истакао да су Срби у Првом свјетком рату изгубили 28 одсто становништва и да су, пропорционално бројности, највише страдали, додајући да су у Другом свјетском рату чинили 85 одсто укупних жртава на територирији бивше СФРЈ, ако се говори о људима који су страдали од нациста и фашиста.

Вучић је указао да Србија никада није сакрила чињеницу да су Срби починили ужасне злочине у Сребреници и подсјетио да су два предсједника Србије ишла у Поточаре да одају почаст жртвама.

Он је рекао да је 2015. године отишао у Поточаре да ода почаст жртвама, али да је тамо био готово линчован и да након тога никада ниосу пронађени људи који су га напали, што се нигдје у свијету није десило.

Вучић је оцијенио да ће резолуција о Сребреници, ако буде усвојена, изазвати одушевљење једне стране и тугу, бијес и презир на другој страни.

Он је нагласио да ова резолуција сигурно неће ујединити људе ни у БиХ, ни у региону, већ ће изазвати супротан ефекат, као што неће осигурати ни мир у будућности, питајући креаторе и оне који их подржавају зашто инситирају на доношењу резолуције кад се све то зна.

„Права сврха ове резолуције је да се казни један слободољубиви народ. Не могу да претим и уцењујем друге земље као што неки коспонзори раде другима. Ми смо мала земља и поносан народ који брани своје достојанство и зато позивам све да не гласају за резолуцију и да се створе услови инклузивности за дијалог“, поручио је Вучић.

Он је открио да је стални представник Србије у УН желио да разговара са Нијемцима као главним творцима резолуције да ли може нешто заједно да се уради.

„Добио је одговор: `Суочићете се са резолуцијом на начин какав вам ми будемо дали!`. Ми смо превише мали, али верујемо да ће европске вредности увек значити да сви треба да будемо укључени у доношење тако важних резолуција“, рекао је Вучић.

Он је земљама које планирају да гласају за резолуцију поставио питање шта ће да ураде пошто отворе Пандорину кутију и да ли ће тада рећи да није био геноцид над совјетским народом, или да Срби нису убијани у Првом и Другом свјетском рату.

„Шта ћете рећи за различита питања из целог света? Хоћете ли да зажмурите или ћете рећи да ово није само да се нешто пориче, иако ми ништа не поричемо, и да ли ћете тада ви да поричете када вама нешто одговара?“, упитао је Вучић.

Он је нагласио да Србија и Срби, шта год да буде, неће ћутати, већ ће се борити за истину и у томе их нико неће зауставити.

„Срби увек били слободарски народ и плаћали су највећу цену за слободу своје земље и народа. Још једном бих замолио све да размотре своје одлуке, јер оне могу да утичу на многе ствари у будућности, и то не само у региону него и у целом свету“, поручио је Вучић.

Он је на крају панела захвалио свим жртвама које су данас свједочиле зато што су, како је истакао, сви они били довољно храбри да подијеле своја живона искуства са свима и што их нису задржали за себе.Ву

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВулин: Нијемци су народ геноцида, а не Срби
Сљедећи текстЕмисија “Пулс града”, 22.5. (Видео)