Насловна Најновије Гаговић: Нисам оптимиста да ће неко одговарати за злочин у Ледићима

Гаговић: Нисам оптимиста да ће неко одговарати за злочин у Ледићима

92
0

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић, изјавио је да, уколико се жели правда и помирење у БиХ, онда сви морају да буду храбри и кажу ко је чинио злочине, али да није оптимиста када је ријеч о процесуирању одговорних за масакр над Србима у селу Ледићи прије 32 године.

„Ове жртве нису ништа мање вриједне, сви смо ми људи. Нисам оптимиста и тешко да ће злочинци бити пронађени. Док је овакво судство, све је ово јадно“, рекао је Гаговић.

Представник Удружења грађана „Моје огњиште“ Славко Васић, рекао је да је убијеђен да је Едхем Годињак најодговорнији за сва дешавања на простору Трнова и страдање Срба у Ледићима.

Васић је навео да је Годињак био начелник станице полиције Трново и да је имао механизме и све у својим рукама да то спријечи и заустави.

„Међутим, ништа се на томе није радило. Није било ни покушаја да се заштити цивилно становништво. Овдје је искључиво ријеч о старијим лицима, малој дјеци и женама. Они нису ни у ком случају били пријетња. Тај Годињак није интервенисао, није реаговао на вријеме и није покушао никог да спаси“, изјавио је Васић новинарима.

Он је навео да су у Ледићима убијени сви они који су дошли на дохват руке и нишана, а они који су успјели да побјегну, учинили су то кријући се уз огроман ризик да буду убијени.

„Ово је за мене очит примјер геноцида, јер шта је геноцид, планско уништавање неког народа на неком простору. Зашто то нико неће да каже? Зашто се не ради на промоцији овога овдје много снажније и више? Све се зна, али се мало ради“, истакао је Васић.

Он је рекао да му је жао што је Годињак ослобођен, што није добио ни минималну казну, а очигледно је да више неће бити ни оптужнице против њега.

Možda je ilustracija 6 osoba

Милена Витковић је подсјетила да су сину од њеног брата, малом Милуну Тешановићу, према извјештају патолога, ломљене ноге и руке.

„Дијете од 18 мјесеци није било пријетња никоме, ни мраву, ни црву, а не људима“, навела је Витковићева.

Рада Цвијетић рекла је, да иако је готово све српско становништво побијено у Ледићима, за неке то није ратни злочин, него ратна дешавања.

„Која ратна дешавања? Ово је за мене геноцид, јер су побили све. Убили су ми мајку, браћу, снаје, братића од 18 мјесеци, стрица, стрину, њихову дјецу. Када ти све побију, онда је то геноцид. Никада нико ниједне минуте није одговарао, јер они као да нису ни постојали. Причам увијек, али никакве користи. Све то иде у вјетар“, истакла је Цвијетићева.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстФоча: Тражио печурке нашао лане
Сљедећи текстПале: Одржана манифестација за малишане под називом „Растимо уз плес“, РТВИС 03.06.2024. (ВИДЕО)