Насловна Најновије Галић се извинио аустријском министру одбране, због инцидента на војној академији

Галић се извинио аустријском министру одбране, због инцидента на војној академији

91
0

Замјеник министра одбране у Савјету министара Славен Галић, изразио је наду да догађај на Терезијанској војној академији у Бечком Новом Мјесту у Аустрији, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, неће нарушити одличне пријатељске односе у области војне сарадње БиХ и Аустрије.

Он је Срни потврдио да је тачна вијест коју је пренио аустријски „Курир“, да је током свечаности официр из БиХ одбио да се рукује с министром одбране Аустрије Клаудијом Танер, јер је жена.

„Све се догодило протеклог викенда, непосредно прије традиционалне свечаности која представља крај годишњих активности у Терезијанској војној академији, када је официр одбио руковање са њом, јер је жена и повезујући све са својим вјерским увјерењима“, истакао је Галић.

Он је рекао да се, уважавајући једну од најстаријих академија, која због својих процедура заузима престижно мјесто у свијету, у име Министарства одбране и Оружаних снага БиХ извинио Танеровој и осталима.

Према његовим ријечима, овај догађај, који је већ проглашен инцидентом, није покварио даље процедуре Терезијанске војне академије, да свечаност буде до краја окончана.

„Када сам имао прилику, још једном сам се захвалио Министарству одбране Аустрије и Терезијанској војној академији, што препознају потребе система одбране и омогућују кадетима из БиХ да се школују и образују за обављање официрске дужности, уз наду да ће ова сарадња бити настављена и у будућности“, истакао је Галић.

Према наводима медија, официр је одбио руковање с’ Танеровом, јер је жена, правдајући то својим вјерским увјерењима, а као резултат тога војник је одмах искључен из остатка церемоније, а није му уручен ни традиционални академијски прстен, што је потврдило Министарство одбране Аустрије.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДодик: Полиција Српске увијек на висини задатка и у служби грађана
Сљедећи текстИсточно Сарајево, у четвртак откривање и освјештање споменика „Бели анђео“