Насловна Најновије Генерална скупштина УН о резолуцији о Сребреници

Генерална скупштина УН о резолуцији о Сребреници

59
0

Генерална скупштина УН данас би требало да разматра нацрт резолуције о Сребреници коју је бошњачки дио мисије БиХ при УН иницирао самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, а чији су предлагачи Њемачка и Руанда.

Сједница би требало да почне у 16.00 часова по нашем времену, уз пренос на РТРС.

Њемачка ће имати уводну ријеч на сједници и тражиће подршку за предложену резолуцију о Сребреници на дебати у којој ће учествовати предсједник Србије Александар Вучић.

Резолуцијом је, између осталог, предвиђено да се „11. јул обиљежава као међународни дан сјећања на `геноцид` у Сребреници“.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче документ у којем указује да је, супротно одредбама Анекса четири, nацрт резолуције о Сребреници сачињен и достављен Генералној скупштини УН без учешћа или одобрења Предсједништва БиХ и без икаквог консензуса унутар БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да „резолуција о Сребреници врши моралну и потпуну дисквалификацију над Србима, па чак и нерођене дјеце на овим просторима простора, јер ће се то тако квалификовати“.

– Подмукло је урађено кроз резолуцију да 11. јул буде „међународни дан сјећања на геноцид“, а није, рецимо, дан кад је ослобођен Аушвиц. Зато је Њемачка узела и спонзорисала ту врсту приче – рекао је Додик.

Предсједник Србије је поручио је да ће се на сједници све видјети – „ко су нам пријатељи и ко су нам лажни пријатељи“.

Претходни текстНестабилно уз кишу и пљускове с грмљавином
Сљедећи текстГрађани и институције да истакну заставе Републике Српске