Насловна Вијести Република Српска Гордан Голијан се успео на врх Мусала

Гордан Голијан се успео на врх Мусала

240
0

Члан Планинарског друштва „Јавор – Сунчана планина“ из Хан Пијеска, Гордан Голијан Kалаба, успео се на највиши врх Балкана – Мусала, надморске висине 2.925 метара, који се налази на планини Рила у Бугарској, рекли су Срни у овом друштву.

У овом друштву кажу да су поносни што је Голијан 11. августа освојио врх Мусала и два дана касније савладао и Вихрен на планини Пирин, други највећи врх у Бугарској и трећи на Балкану, који је висок 2.914 метара.

Иако је Планинарско друштво „Јавор – Сунчана планина“ једно од најмлађих у БиХ, у овом друштву су истакли да су њихова четири члана раније освојила Митикас, највиши врх Олимпа у Грчкој, који је висок 2.918 метара, те да се освајачима највиших балканских врхова придружио и Голијан.

Говорећи о активностима Планинарског друштва „Јавор – Суначана планина“ у овој години, у овом друштву су подсјетили да су овог љета изградили и опремили планинарску колибу у селу Kусаче, удаљеној 6,5 километара од Хан Пијеска, у којој примају госте и одакле крећу планинарске манифестације.

Из овог друштва позивају планинаре да учестују и у њиховој наредној манифестацији 4. септембра „Путевима Шумадијске дивизије другог позива – Врани Kамен 2022“, у оквиру које ће посјетити мјесто страдања и одати почаст за око 1.000 српских бораца погинулих у јесен 1914. године на планини Јавор у борбама између ослободилачке српске војске и аустроугарског окупатора.

Планинарско друштво „Јавор – Сунчана планина“ основано је на Хан Пијеску 2019. године и сада броји око 70 чланова. 

ИЗВОРсрна, фото ФБ Гордан Голијан
Претходни текстЕмисија „Љетни разговори“ 21.08.(ВИДЕО)
Сљедећи текстОдржан Други МТБ маратон у Источном Сарајеву(ВИДЕО)