Насловна Најновије Градоначелнику Ћосићу уручен Орден Светог Саве (Фото)

Градоначелнику Ћосићу уручен Орден Светог Саве (Фото)

71
0
Градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу јуче је, поводом освештања Храма Светог Варнаве Исповједника на Врањешу у Источном Новом Сарајеву, уручен Орден Светог Саве другог реда којим га је одликовао Свети архијерејски синод.
 
Ћосић је рекао је да је освештање Храма Светог Варнаве Исповједника на Врањешу у Источном Новом Сарајеву показатељ да се сарајевски Срби поново уздижу.
„Црква је вјерски објекат, али када је пуна народа, она је `жива црква`“, поручио је градоначелник Источног Сарајева.
 
 
Према његовим ријечима, када су Срби прије 150 година градили богомоље у Сарајеву, прво Саборну цркву, а онда и друге, тада су духовно, интелектуално и материјално били најзначајнији народ у Сарајеву и Сарајевском пољу.
 
„Историја нас је научила да, када год су Срби на овим просторима дизали манастире и цркве, увијек су се уздизали прије свега духовно, а онда и материјално“, рекао је Ћосић новинарима.
 
Он је напоменуо да се је овај град дигао народ који је био приморан да деведесетих изађе из Сарајева и напусти огњишта, али је смогао снагу да поново изгради себе.
Говорећи о Ордену Светог Саве другог реда, који му је додијелио Свети архијерејски синод Српске православне цркве, Ћосић је рекао да му много значи, али да је у односу на данашњи догађај апсолутно мала ствар.
 
Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом извршио је освећење овог храма, а Свету архијерејску литургију заједно са митрополитом Хризостомом служио је епископ будимљанско-никшићки Методије.
 
Орден Светог Саве другог реда уручен је и куму овог храма, привреднику Драгану Остојићу.
 
Начелницима општина Источно Ново Сарајево Јовану Катићу и Источне Илиџе Маринку Божовићу митрополит је уручо златни орден Петра Сарајевског, као и старјешини Храма Светог Варнаве Бошку Тошовићу.
 
Након Свете литургије у храм је унесен дјелић моштију Светог Варнаве, који је прије неколико мјесеци донесен из Беочина у Саборни храм у Сарајеву.
ИЗВОРГрад Источно Сарајево
Претходни текстДвоструко славље код цркве Свих светих у Обртићима (Фото)
Сљедећи текст„Омогућити свим грађанима кориштење банкарских услуга“