Насловна Најновије Градоначелник Ћосић: Кавазовић би требало да позива на дијалог, а не на...

Градоначелник Ћосић: Кавазовић би требало да позива на дијалог, а не на сукобе

152
0

Градоначелник Источог Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић треба да позива на дијалог ако брине о БиХ, њеном интересу и народу, а не на сукобе.

Након оптужбе начелника општине Стари Град Сарајево Ибрахима Хаџибајрића да су Кавазовић и Исламска заједница у БиХ постали „главна мета и трн у оку /предсједника Републике Српске Милорада/ Додика који плански и циљано руши државу и њене институције и слаби утицаја Бошњака“, Ћосић је рекао Срни да никад није чуо Додика да ће се српски народ организовати као 1992. године.

Ћосић каже да је Хаџибајрићеве оптужбе схватио као дио унутрашње борбе Бошњака за превласт.

„Очигледно је да код Бошњака доминира унутрашња борба и да још нису у стању да имплементирају изборне резулате и онда се на овај начин оглашавају, а тада увијек своје стрелице упиру према Србима“, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио на велики број Додикових изјава у којима је наглашавао да никад неће жртвовати мир зарад неких ствари у БиХ.

„Ако неко мисли да је мјера и улога највећег вјерског поглава Исламске заједнице у БиХ да позива на ситуацију која је довела до губљења више од 100.000 живота и бројних разарања што се десило од 1992. до 1995. онда не видим шта је спорно да предсједник Републике Српске /Милорад Додик/ да свој став о томе“, рекао је Ћосић.

Коментаришући Хаџибајрићеве наводе „о душманима и непријатељима Бошњака“, Ћосић је рекао да Срби нису ни душмани ни непријатељи, већ да се само боре за своја права и интересе посредством легитимних представника, а то је Додик.

„Додик, као легитимни представник свог народа има право да каже шта мисли о изјава вјерских лидера који позивају на неку врсту сукоба и који имплицирају неку тобоже могућност одбране БиХ сукобима као што су били деведесетих година прошлог вијека“, рекао је градоначелник Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, Срби никад нису били против БиХ, али БиХ у којој Српска има своју уставну позицију и коју брани демократским средствима, на уставан начин и никад било какавим другим врстама борбе.

„Хаџибајрић мора да схвати поруку да треба уважити све народе у БиХ и да ће нам тек тада бити боље“, истакао је Ћосић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДоговорене смјернице о будућој сарадњи општина Вишеград и Херцег Нови
Сљедећи текстСебији Изетбеговић одузето академско звање магистра медицинских наука