Насловна Вијести Источно Сарајево Грађанима на располагању још један специјалиста ендокринологије

Грађанима на располагању још један специјалиста ендокринологије

289
0

Болница „Србија“ Источно Сарајево добила је још једног ендокринолога, пошто се са стручног усавршавања из области ендокринологије и дијабетологије вратила докторка Адријана Милидраг Кошарац.

Кошарчева истиче да је ендокринологија грана медицине која се бави дијагностиком и лијечењем хипофизе и њој подређених жлијезда, метаболизмом калцијума, остеопорозом, поремећајем раста, као и најчешћом болести данашњице – поремећајем регулације шећера.

„Главне тегобе којим се манифестује дијабетес мелитус су губитак тјелесне тежине, појачана жеђ, учестало измокравање. Ендокринолог преузима бригу о пацијентима, савјетујући их о правилној исхрани, пратећи вриједности гликемија и настојећи да превенцијом спријечи појаве компликација које могу да буду веома озбиљне“, појаснила је Кошарчева.

Према њеним ријечима, осим дијабетеса, ендокринолог се бави и болестима штитне жлијезде, стерилитетом, менопаузом, остеопорозом, метаболичким поремећајима и поремећајима хормона.

„У случају наглих промјена расположења, неконтролисане жеђи и глади, учесталог мокрења, промјена тјелесне тежине, изостанка циклуса, умора, високог крвног притиска који се не може регулисати лијековима, потребно је обратити се ендокринологу“, поручила је Кошарчева.

Адријана Милидраг Кошарац завршила је Медицински факултет у Фочи 2009. године, а у Болници „Србија“ је запослена од 2012. године. Специјалистички испит из интерне медицине положила је 2018. године, а стручно усавршавање из области ендокринологије и дијабетологије завршила је у јулу ове године.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик поднио кривичну пријаву против Џаферовића
Сљедећи текстЋосић и Бјелица договорили битне пројекте на подручју града