Насловна Најновије Грађани да пажљиво читају услове онлајн куповине због могућих превара !

Грађани да пажљиво читају услове онлајн куповине због могућих превара !

39
0

Министарство унутрашњих послова Републике Српске /МУП/ упозорава грађане који купују путем интернета, посебно на веб-сајтовима, да пажљиво прочитају и разумију услове плаћања прије него што заврше куповину, да не би били преварени.

ИЗ МУП-а наглашавају да на веб-сајтовима постоји дио у коме купац може означити сагласност за чланство, што може подразумијевати периодично скидање новца са рачуна.

Из МУП-а истичу да прије завршетка куповине купци треба да провјере све услове коришћења и садржај порука које се појављују у процесу плаћања, саопштено је из МУП-а.

„Читајте ситна слова јер опција коју чекирате може значити да се слажете са учлањењем у програм лојалности или претплату, која аутоматски омогућава периодичне наплате. Уколико се од вас тражи унос података о платној картици уз обавезу сагласности за чланство, увјерите се да разумијете све услове везане за плаћање и обнављање чланства“, савјетују из МУП-а.

Из МУП-а напомињу да треба пажљиво прочитати услове прије него што се означи сагласност за било коју опцију.

„Уколико нисте сигурни шта прихватате, контактирајте подршку за додатна објашњења. Пратите стање на свом рачуну и пријавите банци сваку сумњиву или неочекивану трансакцију. Размотрите и могућност коришћења интернет картица за онлајн плаћања, како бисте смањили ризик од нежељених наплата“, напомињу из МУП-а.

Из МУП-а Српске поручују грађанима да редовно прегледају е-пошту или поруке од трговаца у којима се могу наћи информације о претплатама или чланству.

У случају дође до нежељених наплата, из МУП-а препоручују да се одмах контактира банка и затражи блокада на спорну трансакцију.

„Обратите се корисничкој подршци сајта на којем купујете, како бисте прекинули чланство или услугу која је активирана. Пријавите случај надлежним органима, ако сматрате да сте били доведени у заблуду или ако је дошло до неовлашћене наплате“, наводи се у саопштењу.

Из МУП-а још једном упозоравају грађане да буду опрезни и темељни приликом онлајн куповие, јер преваранти и несавесни трговци могу искористити непажњу купаца, због чега је важно да буду добро информисани и свјесни свих услова које прихватају.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДвоје људи повријеђено у експлозији у кругу фабрике “Слобода“ у Чачку
Сљедећи текстПожар у хотелу на Бледу, евакуисано 160 особа